Maarten Kocken van Keurslagerij Lemmers door Maarten en William Cobussen van GroenRijk.
Maarten Kocken van Keurslagerij Lemmers door Maarten en William Cobussen van GroenRijk. Foto: Niels Stam

Nationale BBQ dagen bij GroenRijk en De Keurslager

BENEDEN-LEEUWEN - Tuinbranche Nederland en de vereniging van Keurslagers hebben zaterdag 4 tot en met zondag 19 juni 2016 uitgeroepen tot de Nationale BBQ dagen. Nu de avonden heerlijk lang zijn en de temperaturen doorgaans aangenaam, is het heerlijk vertoeven in de tuin of onder de overkapping. Men wil dan ook steeds meer tijd met elkaar buiten doorbrengen, onder het genot van een drankje en een hapje.

'Buiten het eten bereiden en vervolgens met elkaar in de tuin aan tafel wint daarbij nog altijd aan populariteit', zo weten William Cobussen van GroenRijk en Maarten Kocken van Keurslagerij Lemmers door Maarten uit Beneden-Leeuwen. Zij sloegen de handen ineen om de Nationale BBQ dagen extra onder de aandacht te brengen. Met een demonstratie, vol proeverijen en praktische tips, werd al op zaterdag 4 juni de aftrap gegeven. Er werd door het deskundige Keurslagerteam niet alleen ingegaan op de bereidingswijze van heerlijke recepten, ook de toevoeging van specerijen en sauzen kreeg de volle aandacht.

De GroenRijk specialisten haakten daar op in door uitleg te verschaffen over de diverse soorten barbecues, accessoires en de noodzakelijke veiligheid. 'Aanmaakvloeistoffen zijn wat mij betreft uit den boze. Een brikettenstarter werkt veilig en is effectief. In korte tijd zijn de kolen of briketten ver genoeg ontbrand om te gaan barbecueën. Ook op het gebied van apparatuur is er veel aan het assortiment toegevoegd', zo legt William uit en hij wijst op de Weber Bar-B-Kettle en de Weber Spirit.

Deskundigheid
Maarten komt in actie als de kolen of briketten de juiste temperatuur afgeven. 'Voor de barbecue is vlees dat enkele weken heeft gerijpt het meest geschikt. Dat rijpen gebeurt in speciale koelcellen en dat proces wordt 'dry-ageing' genoemd. Na de rijping wordt de buitenlaag verwijderd en is het vlees optimaal te gebruiken voor de beste smaakbeleving. Maar ook een mooie saté of huisgemaakte hamburger blijven favoriet op de barbecue.' Het assortiment beperkt zich al lang niet meer tot alleen vlees. Ook vis en gevogelte zijn zeer geschikt. Met voldoende geduld wordt barbecueën een geweldige beleving.

Facebook actie
Tijdens de Nationale BBQ dagen houden GroenRijk Beneden-Leeuwen en Keurslager Lemmers door Maarten een facebook actie. Kijk daarvoor op www.facebook.com/groenrijkbenedenleeuwen of www.facebook.com/keurslagerijlemmers