Politieke vrienden

Sinds 2015 draaien gemeenten op voor zorgtaken die voorheen door de overheid geregeld werden. De logica daarachter was simpel: lokale bestuurders kennen de behoeftes van hun samenleving een stuk beter. De lijnen zijn korter, dus kan er efficiënter gewerkt worden. En daarom werd er bij voorbaat al flink gesneden in de budgetten.

Leuke theorie, de praktijk is anders. Sociaal Maas en Waal luidt alweer de noodklok over de problemen rond Vraagwijzer. Dit digitale toegangsloket voor alle zorgvragen in West Maas en Waal is zo onduidelijk dat mensen er amper wijs uit worden. Toch wuift wethouder Van Swam de problemen systematisch weg.

Dan Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling in Gelderland-Zuid. In tegenstelling tot de naam blijkt het de meest onveilige organisatie te zijn voor mensen in nood. Wie op de wachtlijst staat, moet binnen vijf dagen geholpen zijn, maar het gros wacht al maanden.
En de directeur was even 'vergeten' dat er honderden mensen meer op die wachtlijst staan dan eerder gemeld. Zij mocht, om het voor iedereen veiliger te maken, naar huis en werd bedankt.
In Beuningen werd BN&M wethouder Hendriks over deze kwestie aangevallen door coalitiepartner D66. Hendriks is algemeen bestuurslid van Veilig Thuis en dus volgens D66 medeverantwoordelijk, al valt een mespuntje politiek opportunisme niet te ontkennen. Samen met de VVD constateerde D66 tevens dat Hendriks weinig politieke vrienden heeft voor zijn verbeterplannen.

Hendriks was echter vooral heul-héul boos op Veilig Thuis, dat had gelogen en bedrogen. Ze hadden hem domweg verkeerd geïnformeerd, de arme jongen. Dus wil de gemeenteraad een onderzoek naar de gang van zaken en belangrijker nog: de wethouder moet op zoek naar politieke vrienden in de regio om meer invloed te krijgen bij Veilig Thuis.

Ondertussen is dit de laatste tijd het zoveelste onderwerp waar BN&M en D66 niet samen in optrekken. Maar welke zorginstelling belt een bezorgde wethouder als hij aanvoelt dat er stevig aan z'n stoelpoten wordt gezaagd?

Dhr. E. van Wijk