Tonnie de Klein. Foto: Ger Loeffen
Tonnie de Klein. Foto: Ger Loeffen Foto: Ger Loeffen

Een eeuw De Klein bij De Post

Door Ger Loeffen

WEURT - Die twee keer dat Tonnie de Klein tijdens het bezorgen van post door een hond is gebeten kan hij zich nog heel goed herinneren. In de Weurtse Pastoor van de Marckstraat kwamen ooit twee grote Bouviers op hem toegerend. Even later prikte huisarts Joost Weijtens een tetanusspuit in zijn bil. Buiten dat vooral heeft hij mooie herinneringen aan tientallen jaren postbezorging.

Na 43 jaar is De Klein gestopt bij 'de post'. Want ondanks al die veranderingen en naamswijzigingen, in PTT, TNT Post en Post.NL, is het voor de Weurtenaar toch altijd De Post gebleven.

Drie generaties
Tonnie de Klein kwam al als klein kind in aanraking met de post. Vader Jacobus (Kobus) de Klein runde 42 jaar het postkantoor in Weurt aan, hoe kan het anders, de Postkantoorstraat. Ook de Rijkspostspaarbank was er gevestigd. Moeder Bets de Klein bezorgde dagelijks de telegrammen met de waterstanden bij de sluismeester in Weurt. Ook opa Antoon de Klein werkte ruim twintig jaar bij de PTT in Beuningen. Als meubelmaker kon Tonnie zijn draai niet helemaal vinden, en in de vrije uurtjes hielp hij bij het bezorgen van de post. Toen er een vacature kwam aarzelde hij geen moment en solliciteerde hij bij de PTT. Het kon niet mis gaan, zijn referenties waren prima.
Over de veranderingen bij het postbedrijf kan de Weurtenaar meepraten. Bijna elk half jaar veranderde er wel iets. Zo heeft hij in verschillende plaatsen in de omgeving gewerkt, maar het langst in Weurt, waar het allemaal begon. De laatste jaren was Nijmegen zijn standplaats, waar hij op het sorteercentrum aan de Rozenburgweg werkte. 'Vooral de laatste jaren is er een grote verschuiving ontstaan van briefpost naar pakketpost', valt De Klein op. 'Ook moesten we allemaal regelmatig solliciteren op de eigen functie. En dan maar zien of je het aantal uren kon houden. Voor mij is het altijd prima verlopen, ik heb lol in mijn werk gehad'. Vorige week dinsdag was Tonnies laatste werkdag. Collega's hadden zijn auto versierd voor zijn laatste rondje post. De Bouviers moeten op zoek naar een andere prooi.