Renske Rombouts tijdens Smokkelaarstrail in 2015.
Renske Rombouts tijdens Smokkelaarstrail in 2015. Foto: Familie Rombouts

Marathon over de Chinese muur

Door Anton Janssen

BEUNINGEN - Voor Renske Rombouts-Bun wordt het lopen van de halve marathon over de Chinese muur een nieuwe sportieve uitdaging. Ze is als loopster en bij de activiteitencommissie van de Hardloop Vereniging Beuningen (HVB) actief. Samen met haar man Koen vliegt ze op 16 mei naar Beijing in China.

Meedoen aan de halve marathon over de Chinese muur (de Great Wall Marathon) wordt het hoogtepunt van hun verblijf. Het overwinnen van de bijna 2500 trappen tijdens de loop van 21 kilometer, waarvan 8 kilometer op de muur, maakt de loop zwaar. Renske zocht naar de langste trap in Nederland om te trainen. Ze vond die op de Wilhelminaberg in Landgraaf. Die is vijfhonderd treden lang. Samen met twee vriendinnen ging ze vijf keer op en neer. De training omvatte vijfduizend treden. Renske: 'Het was een stoer idee maar best zwaar. Na afloop hadden we flinke spierpijn en konden we twee dagen bijna niet lopen. Pas na een week was de pijn weg. Daarna deed ik met Koen mee aan een trappenwedstrijd in het oude Philips 'klokgebouw' in Eindhoven, een wedstrijd door het gebouw. In de hallen en het trappenhuis liepen we over 2136 trappen.'

Overstap
Renske stapte vier jaar geleden van fitness over naar de hardloopsport. Die had haar altijd getrokken en ze kwam in contact met de HVB. Ze liep verschillende wedstrijden en deed al drie keer een halve marathon.

De hardloopster is iemand die een sportieve uitdaging niet uit de weg gaat. Vorig jaar bracht ze met een estafettegroep het bevrijdingsvuur vanaf Wageningen naar Beuningen. Vorige week was ze weer bij deze Bevrijdingsloop en heeft ze het vuur overgedragen aan haar zoontje die daarmee de fakkel ontstak. Renske heeft daarmee het symbool van vrede en vrijheid letterlijk aan haar zoon overgedragen. Ze vond het erg bijzonder.

Vierdaagse
'Ik heb niets met teamsport, maar ondervind dat je met hardlopen toch prima samen bezig kunt zijn. Na terugkeer uit China ga ik me richten op de Vierdaagse waar ik vier keer 40 kilometer ga wandelen. En als kers op de spreekwoordelijke taart doe ik in september met zoon Tobias de Family Viking Run in Wijchen en wil ik in oktober nog naar Boedapest', aldus Renske.

Vikingrace
De sportief ingestelde Beuningse deed ook de Vikingrace in Spaarnwoude, was bij Nederlands Ruigste van RTL7 bij Flevonice. Renske: 'Interessante sportieve bezigheden die op mijn pad komen, wil ik meemaken. Ik heb iets met obstakelparcoursen en wil daar mijn fysieke grenzen opzoeken. Ik kom mezelf dan wel eens tegen.'