Zondag 29 mei wordt het jubileum gevierd.
Zondag 29 mei wordt het jubileum gevierd. Foto: Yvonne Verschuren

Twintig jaar De Nieuwe Muziekschool

Door Elly Hagen

DRUTEN - Zelf muziek maken geeft mensen plezier, versterkt het brein en maakt slimmer. De Nieuwe Muziekschool zorgt dat leerlingen, ongeacht het muzikale niveau, met veel plezier muziekonderwijs kunnen volgen. Zondag 29 mei wordt het twintigjarig jubileum gevierd. Tijdens deze middag kan iedereen komen ervaren wat muziek maken met een mens doet. Een voor deze gelegenheid samengestelde werkgroep heeft een programma met verschillende gratis muziekworkshops samengesteld.

In de afgelopen twintig jaar is De Nieuwe Muziekschool meegegroeid met veranderende behoeftes. In deze hedendaagse maatschappij betekent dit, dat vele doelgroepen een keuze kunnen maken uit een veelzijdig lesaanbod. Yvonne Verschuren, docent aan de Nieuwe Muziekschool somt op: 'Er is scholing in het klassieke- maar ook in het popgenre. Er kan naast individuele lessen ook voor samenspelen worden gekozen. Een goede ontwikkeling is, dat er steeds meer met basisscholen wordt samengewerkt en kinderen ook binnen reguliere schooltijd les krijgen. Bij volwassenen houden we rekening met volle agenda's. Zo bieden we een tienlessenkaart en kortere samenspelprogramma's aan, zoals kampvuur-gitaarles en Zeemansliederen op accordeon.'

Hoger IQ
Muziek legt unieke verbindingen in de hersenen. Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen, dat kinderen die muziek maken een hoger IQ en meer inzicht in vakken als natuur- en wiskunde en andere complexe problemen krijgen. Samen muziek maken versterkt dan ook nog eens de vaardigheden op sociaal en emotioneel gebied. Bij volwassenen die zelf muziek maken wordt de geheugencapaciteit versterkt en blijven de hersenen fitter.

Plezier voorop
Jan van der Aa is bestuurslid van de Nieuwe Muziekschool en een van de werkgroep-leden voor het jubileum. 'Muziek is in de eerste plaats bedoeld om er plezier in te hebben,' meent hij, 'zelfs de meest bescheiden successen geven mensen veel voldoening. Vanuit deze gedachte hebben we ook het jubileumprogramma samengesteld. Mensen van alle leeftijden, met en zonder ervaring of talent kunnen meedoen. Zelfs voor allerkleinsten is er een workshop.'

Workshops
Burgemeester van Riswijk kan uit eigen ervaring 'vertellen,' wat muziek met een mens doet. Nadat hij om half twee in D'n Bogerd, de muzikale aftrap heeft gegeven kan iedere belangstellende een of twee workshops volgen.

Jubileumviering
De viering van het jubileum vindt plaats op zondag 29 mei van 13.30 tot 17.30 uur in D'n Bogerd in Druten. De entree voor deze middag is gratis. Meer informatie over deze middag is te vinden op de website van De Nieuwe Muziekschool: www.denieuwemuziekschool.nl.