Het Mijmerbankje.
Het Mijmerbankje. Foto: Chantal Roest

Mijmerbankje bij begraafplaats in Druten

DRUTEN - Inwoners van de gemeente Druten en omgeving hebben een half jaar geleden, letterlijk, hun steentje bijgedragen aan het 'Mijmerbankje' tijdens Verbonden door Licht. Het bankje is nu af en heeft een plekje gekregen op de begraafplaats in Druten.

Rondom de datum van Allerzielen, begin november, wordt er op het R.K. kerkhof te Druten (en vanaf 2015 ook op de naastgelegen Protestantse begraafplaats) een alternatieve gedachtenisavond gehouden, Verbonden door Licht, een avond voor alle overleden dierbaren. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier, met hulp van een aantal aangereikte symbolische handelingen, handen en voeten geven aan het gemis en de herinneringen. In 2015 werden er mozaïeksteentjes uitgedeeld aan alle bezoekers. Deze konden ze op het onderstel van een bank lijmen, zodat eendrachtig gewerkt werd aan de totstandkoming van een Mijmerbankje.

Het bankje is bedoeld om even op uit te rusten, tot jezelf te komen, te mijmeren of om met anderen een gesprek te voeren. Ontmoeting, herdenken en gesterkt worden zijn elementen die in dit bankje tot uiting komen. Dit zijn tevens de elementen waar tijdens Verbonden door Licht het accent op ligt.