Lard van den Bosch.
Lard van den Bosch. Foto: Wim Arts

Het bankje van Thé aan de dijk in Dreumel

Door Elly Hagen

DREUMEL – Wie regelmatig over de dijk bij Dreumel wandelt of fietst is zeker 'de bank van Thé' opgevallen. 'Buitendurpsen' vragen zich dan af, waarom dit bankje? En wie was Thé? Navraag in Dreumel leidde ons naar Van den Bosch, beter bekend als 'de Buskes'. Lard, een van de twee nog levende broers, vertelt het verhaal van Thé.

Lard en Thé komen uit een groot gezin van elf kinderen, of zoals Lard het zegt: 'Elk schot was er een in de roos. We hadden een gezellig gezin. Daar zorgde ons moeder wel voor, want zij had een hekel aan ruzie. Als er met kaarten werd gebromd, pakte ze de kaarten en gooide ze in de kachel.'

Kinderen
Moeder Bus werd slechts 66 jaar, vader daarentegen ruim 90. Hij bleef omringd door zes van zijn elf kinderen. Thé was een van de ongetrouwde broers. 'Hij is ook maar 69 geworden, en dat wijd ik aan het vele roken van hem', meent Lard.

De dijk
'Thé ging regelmatig naar de dijk om daar een sigaretje op te steken. Hij had dan de eigenaardige gewoonte om op de hurken te gaan zitten. Dat moest hij vaak urenlang volhouden, want als er mensen langskwamen maakte hij graag een praatje. Wim Nijs heeft toen speciaal voor hem een bankje gemaakt, waar hij gemakkelijker op kon zitten. Dat is al weer vijftien jaar geleden. Thé is niet lang daarna gestorven', vertelt Lard. Hij doet hem goed te zien dat de gemeente na al die jaren, als de dijk gemaaid moet worden, het bankje in ere houdt.

Stille getuigen
Lard zelf is 82 jaar. Hij is een echt buitenmens, maar brengt ook een groot deel van de dag door in de schuur. Hij drinkt er zijn flesje bier. Niet zozeer voor de alcohol, maar omdat hij er van opknapt er zich er prettiger door voelt. Een kistje met foto's, en de spullen in de schuur zijn stille getuigen van een actief leven.

Hoeden
Lard wijst en vertelt: 'In die diepvriezers bewaarden wij de palingen die we 's nachts vingen en zelf rookten. Op die fiets ging ik regelmatig naar een vriendin in Maasbommel. En de hoeden? Nou, die droeg ik als we naar het Tolhuis aan de Zandweg gingen.' Lard past ze een voor een, en merkt op dat het lastig is om te kiezen met welke hij op de foto het best tot zijn recht zal komen.