John en Dyanne Pors met hun zoon Stan.
John en Dyanne Pors met hun zoon Stan. Foto: Ger Loeffen

Familie Pors zet zich in voor Spieren voor Spieren

EWIJK - De deelname van de familie Pors uit Ewijk aan de Spierathlon, op zaterdag 4 juni, staat net als vorig jaar in het teken van de actie Spieren voor Spieren. Sjon, Dyanne en zoon Stan (5) zetten zich samen met andere deelnemers in voor de uitbreiding van het Spieren voor Spieren Kindercentrum in het WKZ in Utrecht.

Door Anton Janssen

De opbrengsten van de sportieve dag bij de Ouderkerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel gaan naar dit doel. Ook de donaties voor de deelname van het gezin Pors gaan naar dit goede doel. In 2015 bracht het ruim tweeduizend euro binnen. Giften worden ingezet voor onderzoek naar spierziekten bij kinderen.

De Spierathlon werd in 2015 voor het eerst gehouden. De familie Pors wil er net als vorig jaar bij zijn. Stan, die een spierziekte heeft, verheugt zich er op: 'Ik vind het geweldig dat ik kan meedoen aan het zwemmen, fietsen en hardlopen. Fietsen vind ik het leukste, omdat papa mij meeneemt. Vorig jaar had ik op de drie onderdelen een beer bij me die me steunde.'

Spierballen Team Pors
Voor het Spierballen Team Pors komt Stan met drie familieleden in actie. Oom Jarno zwemt 500 meter over de plas, en met een touw om zijn middel trekt hij een bootje met Stan mee. Na dit zwaarste onderdeel fietst Sjon twintig kilometer met Stan op de Hase bike en tot slot loopt Dyanne vijf kilometer met Stan in de dit jaar aangeschafte hardloopbuggy. De deelname heeft een tweeledig doel. Er wordt geld ingebracht, zodat kinderen met een mogelijke spierziekte gebruik kunnen maken van zorgonderzoek en diagnosestelling. Voor Stan, groep 2 leerling van basisschool de Reuzenpas, is het een dag om samen met zijn familie actief te sporten.

Bij de Spierathlon gaat het om recreatief bezig zijn en per se niet om presteren. Er komen ongeveer 150 teams in actie. De deelnemende kinderen krijgen na afloop een medaille. De familie Pors, die elke zondag samen probeert hard te lopen, overweegt eind dit jaar weer een andere sportieve dag in te vullen. Meedoen aan Dijkensport is een mogelijke optie.

Sjon en Dyanne zijn enthousiast: 'Het is een sportdag die vooral leuk moet zijn. En er is veel belangstelling: familie, kennissen en vrienden komen een kijkje nemen. Wij hebben begrepen dat er voor deze tweede editie meer aanmeldingen zijn. Zelf doen wij van harte mee, vooral om een bijdrage te leveren aan het goede doel. We hebben er zin in en zullen blijven meedoen zolang Stan het ook leuk vindt.' Informatie over het evenement is te vinden op www.spierathlon.nl. Hier kunnen ook donaties worden gedaan.