Afbeelding
Foto: van Beek Images

Verbouwen of verhuizen?

Ga je verbouwen of verhuizen? Soms een lastige zaak. Je bent niet (helemaal) tevreden meer met je huidige huis; het is een beetje gedateerd, het heeft wat achterstallig onderhoud, (door gezinsuitbreiding) zijn er te weinig kamers, of de kinderen gaan uit huis en zijn er teveel kamers, de tuin vergt teveel tijd aan onderhoud of we willen een tuin op het zuiden. Je leven verandert en daarmee ook jouw woonwensen.

Door Piet Zeeuwen

Financiën
En dan komt meteen dé hamvraag: ga je je huis verbouwen of ga je het kopers-pad op? Bij die vraag speelt geld natuurlijk een uitermate belangrijke rol. Wat is de situatie op dit moment? Heb je al een hypotheek en beschik je misschien over wat eigen geld? Of kunnen en willen je ouders (financieel) iets voor je betekenen? Op basis hiervan ga je onderzoeken hoeveel geld je kunt lenen om jouw woonwensen te realiseren. Het is handig om van te voren te bepalen hoeveel geld je maximaal iedere maand kwijt wilt zijn aan woonlasten.

Woonwensen
Wat zijn jouw woonwensen eigenlijk? Maak hier, eventueel samen met je partner, een duidelijk plan voor. Ga (samen) brainstormen: in welke plaats, wijk of straat zou je droomhuis moeten staan? Andere belangrijke punten zijn bijvoorbeeld het aantal gewenste kamers, een garage, een kleine of grote tuin, de indeling, de verhouding tussen groen en bestrating en ligging van de tuin; op het noorden, oosten, zuiden of westen. Vergeet ook niet te denken aan de gwenste voorzieningen, zoals winkels, horeca, scholen, sportaccomodaties en openbaar vervoer.

Aan de hand van al deze vragen kan je een "woon-wensen-profiel" maken. Op basis hiervan kan je beter bepalen of je wilt verbouwen of beter kunt verhuizen. Welke woonwensen zijn makkelijk te realiseren en welke niet? Uiteraard zullen de kosten ook een grote rol spelen in deze beslissing. Neem hiervoor een expert in de arm om je te helpen met jouw keuze. Een architect of een aannemer kunnen een duidelijk beeld geven van de kosten. Ook kunnen ze meedenken en komen wellicht tot andere (creatieve) oplossingen. Er kan vaak meer dan je denkt.

Kopen
Ga je een nieuw huis kopen? Dan laat je zoveel mogelijk van je woonwensen in een tekening realiseren of je koopt een huis dat zoveel mogelijk van je woonwensen al heeft. Koop je een bestaand huis, en wil je daar nog graag een en ander aan veranderen ? Bijvoorbeeld een dakkapel, een serre/erker, een aanbouw. Dat zijn wat de bank betreft meestal "waardevaste verbouwingen". In veel gevallen is het mogelijk deze kosten mee te financieren in een hypotheek. De bank taxeert dan meestal hoeveel de waarde van de woning is na de verbouwing. En daarna kijken ze of je de hele verbouwing of een gedeelte mee kunt financieren. En als dat lukt heb je een flink financieel voordeel. Want de hypotheekrente kun je bij de fiscus aftrekken. Je moet de hypotheek tegenwoordig wel in 30 jaar aflossen.
Mocht je niet genoeg kunnen lenen om je huis te verbouwen of een woning te kopen, dan kun je misschien bij je ouders aankloppen voor hulp. Die kunnen tot 30 procent van de waarde van de woning borg voor je staan. En wellicht heb je een beetje gefortuneerde ouders die je kunnen helpen met een schenking. Ouders mogen nog steeds tot een ton belastingvrij schenken mits het geld wordt aangewend voor de woning ( verbouw of kopen). ¶

Succes bij de realisatie van je woonwensen!