Beste stuurlui.....

Elders in deze editie is de voorlopig laatste Passie voor Politiek te vinden. In deze interviewrubriek hebben raadsleden van alle partijen in het verspreidingsgebied hun zegje gedaan.

Omdat ik van mijn vrouw niet alleen mijn eigen schrijfsels mag lezen, heb ik alle afleveringen met smaak doorgenomen. Wat me vooral opviel is dat naast grote inhoudelijke verschillen iedereen één ding deelt: het verlangen dat inwoners zich actiever met lokale politiek bezig houden.

Sommigen hielden het bij een goedbedoelde uitnodiging, anderen waren mondiger. Zo was CDA'er Frans van Gelder uit West Maas en Waal ronduit chagrijnig over de kritiek die raadsleden krijgen van mensen die verder altijd aan de kant blijven staan.

En beste lezers, na meer dan 300 kritische columns moet ik onze lokale machthebbers toch een beetje gelijk geven. Het klopt dat we deze mensen kiezen als vertegenwoordigers, maar ontslaat ons dat echt van alle verantwoordelijkheid? Is om de vier jaar een hokje rood maken genoeg om zonder pardon te mogen mokken en mekkeren zodra er iets misgaat?

Meer dan ziften en zeuren op Facebook en Twitter doen 'we' namelijk niet... Tenzij een mogelijk AZC de WOZ-waarde van de buurt omlaag haalt of als er een speeltuintje is dat dreigt te verdwijnen. Dan heeft u ineens de mond vol van het feit dat 'alles' schandalig ondemocratisch verloopt. Dan bent u klaar het gemeentehuis te bestormen met spandoeken vol spelfouten.

Wie weleens op Facebook komt, weet dat de beste stuurlui niet aan wal staan, maar online ronddobberen. Als u daar dan toch bent, zoek de site van uw favoriete lokale partij eens op. Veel van die pagina's zijn niet helemaal up-to-date, door een tekort aan mensen. Maar de contactgegevens kloppen en dat is het enige noodzakelijke.

Wie het écht zoveel beter weet dan onze huidige raadsleden en wethouders kan zich aanmelden. Dan doe ik daarna mijn deel door uitgebreid van wal te steken over uw kunsten.
Dhr. E. van Wijk