Het Koningsportret door Kenne Grégoire.
Het Koningsportret door Kenne Grégoire. Foto: Ben Vulkers, Zwolle

Hofschilder Kenne Grégoire

KAMPEN - Kunstenaar Kenne Grégoire (1951) uit Deest mag zich sinds 22 april hofschilder noemen. Deze titel dichtte de gemeente Kampen hem toe vanwege het Koningsportret dat hij maakte van Willem-Alexander. Op 22 april was de onthulling in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum van Kampen.

Voor de onthulling legde burgemeester Koelewijn de relatie uit tussen de stad Kampen en de portretten van de regenten van het huis van Oranje sinds 1625. Van Willem van Oranje tot Willem Alexander; het zeventiende portret in de reeks. "Kampen was een welvarende Hanzestad gelegen in de Ijsseldelta en had een stevige band met het Oranjehuis. Verscheidene regenten hebben Kampen meermaals bezocht. Formeel komt dit tot uiting in de aanwezigheid van een portret van elke Oranje die ooit geregeerd heeft. De portretten zijn allen gemaakt in opdracht van het stadsbestuur, een unieke reeks", aldus Koelewijn.        

Wat eraan vooraf ging
In het voorjaar van 2015, op de terugweg van een vakantie in de Dordogne vernam Grégoire dat hij één van de uitverkorenen was voor het schilderen van het Koningsportret. 'Ik had er geen idee van dat dit speelde, er was ook geen voorinschrijving of uitnodiging tot. Het was dus een complete verrassing. Een selectiecommissie had werk van veel kunstenaars bekeken en uiteindelijk bleven er tien over. Zij werden uitgenodigd voor het inleveren van een schets van de Koning ten voeten uit.'

'Uiteindelijk bleven er drie over waarvan er één van mij was. De keuze van de vakjury/selectiecommissie, zowel als de publieksjury viel unaniem op de door mij ingeleverde schets', aldus Grégoire. Zijn schets had hij gebaseerd op afbeeldingen uit de media. Toen die keuze op hem viel hoopte hij de Koning voor het uiteindelijke portret in levende lijve te ontmoeten en dus schreef Grégoire hem een nederige brief met de vraag om hooguit een halfuur voor hem te poseren. 'Ik wilde zo graag wat foto's maken bij een goede lichtinval opdat het portret gebaseerd zou zijn op de werkelijkheid, helaas kreeg ik via zijn secretariaat nul op het rekest, eeuwig jammer. Zo'n portret hangt daar toch voor de eeuwigheid en wat ik maak wil ik graag goed doen. Net dát vastleggen wat ik niet uit de media kan halen.' Grégoire moest het dus wederom doen met afbeeldingen uit de media. Grègoire is zelf voor de spiegel gaan staan en ook zijn vrouw heeft geposeerd. 'Hoe hou je je handen en die zware koningsmantel een beetje losjes vast? Hoe haal je het er statische eruit? Maar ondanks alle beperkingen, blijft het een hele eer om dit werk te mogen maken', aldus Grégoire.

De selectiecommissie
Vanuit Kampen was er een selectiecommissie van vier deskundigen die, op afspraak, twee keer is komen kijken om de vorderingen gade te slaan en er met Grégoire over te praten. Het uiteindelijke werk is een verfijning en uitvergroting van 65 bij 45 centimeter tot 1,92 bij 1,28 meter, van de ingeleverde schets. Het portret laat de koning ten voeten uit zien in een met hermelijnbont afgezette mantel. Daaronder een rokkostuum met daarop de knipoog van de hofschilder naar de door Willem-Alexander behaalde medaille van de Elfstedentocht in 1986. De achtergrond van het portret is een kleurrijk fantasiedecor met een doorkijk naar een park. Op de vloer liggen zwart/wit geblokte tegels die ook op eerdere schilderijen van de regenten te zien zijn. Het portret werd op 31 maart opgehaald voor transport naar Kampen.

Expositie
Koningsportret

Vanaf 23 april is het Koningsportret ook voor het publiek te zien. Tot en met 21 mei is er tevens ander werk, beelden en schilderijen van Kenne Grégoire te zien in de Gemeentelijke Expositieruimte van Kampen.
Kijk voor meer informatie op www.stedelijkmuseumkampen.nl.