Stephan Fontein in de ontmoetingsruimte van het tijdelijk wijkcentrum De Doorkijk.
Stephan Fontein in de ontmoetingsruimte van het tijdelijk wijkcentrum De Doorkijk. Foto: Niels Stam

De Doorkijk hoopt op grotere maatschappelijke functie

DRUTEN – Een maand geleden zijn de activiteiten van wijkcentrum De Doorkijk tijdelijk ondergebracht in de voormalige Johan Friso school. 'Dat omdat de verbouw van het wijkcentrum en de bouw van een gymzaal na vijftien jaar eindelijk van start gaan. Veel leden van stichting De Doorkijk hebben op dit moment gewacht', aan het woord voorzitter van stichting De Doorkijk Stephan Fontein.

Het waren intensieve jaren waarin veel is gesproken over een ander wijkcentrum. Diverse plannen passeerden de revue. In september 2015 werd de knoop doorgehakt en koos de gemeenteraad unaniem voor een grondige renovatie van het wijkcentrum en de bouw van een gymzaal. Maar voor het zo ver is, bivakkeert De Doorkijk in de voormalige Johan Friso school. 'Diverse mensen hebben zich een maand geleden ingezet om het tijdelijk onderkomen gereed te maken en alle spullen over te huizen. Iedereen is inmiddels gewend en weet zijn of haar weg te vinden het centrum', vertelt Stephan Fontein. 'We krijgen positieve reacties op het nieuwe onderkomen, voor een tijdelijke plek hebben we er echt iets moois van gemaakt. Sommige verenigingen hebben zelfs wat meer ruimte en grappen al dat ze niet meer weg willen', lacht Fontein.

Activiteiten
In wijkcentrum De Doorkijk ontmoeten mensen elkaar en kunnen ze terecht voor de meest uiteenlopende activiteiten. Beheerders Geraldine en Marcel zorgen voor de exploitatie. 'We faciliteren als wijkcentrum allerlei initiatieven vanuit de wijk. Diverse verenigingen huren een ruimte bij ons voor culturele, recreatieve activiteiten, vergaderingen, daarnaast is er ook voldoende gelegenheid voor feesten en partijen of gewoon een kopje koffie.

Samen
Het bestuur wil met het nieuwe wijkcentrum komende jaren flink wat gaan betekenen. 'We bekleden een maatschappelijke functie en we hopen deze functie voor de wijk in de toekomst verder uit te breiden. We willen verder kijken dan het verenigingsbelang.' Daarmee bedoelt Stephan dat de verenigingen ook een rol spelen bij het wijkcentrum. De schilderclub exposeert bijvoorbeeld en Just Dance is betrokken bij activiteiten als de disco en knutselmiddag. 'We hopen dat dit in de toekomst meer gaat gebeuren en er nieuwe initiatieven ontstaan. Maar het gebouw kan ook dienen voor nieuwe doelgroepen. 'Diverse partijen hebben al contact met ons gezocht voor nieuwe initiatieven. Dat is natuurlijk fantastisch om te horen en wij gaan ons dan ook oriënteren op de mogelijkheden.'

Voor Stephan, het bestuur, de beheerders en voor de bezoekers van het wijkcentrum breekt een spannende tijd aan. In de eerste week van mei wordt er dan echt gestart. 'We hopen dat iedereen zich thuis voelt in ons tijdelijk onderkomen en dat we in januari 2017 met zijn allen het mooie vernieuwde wijkcentrum kunnen betrekken', sluit hij af. Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het wijkcentrum kan voor meer informatie kijken op www.wijkcentrumdedoorkijk.nl.