Namennijd

Politieke partijen die van naam veranderen, het dreigt een hype te worden in Druten. Eerst doopte Akkoord'94 zich om tot Sociaal Maas en Waal en nu is het de beurt aan Dorpslijst Druten. Zij gaan tegenwoordig door het leven als Kernachtig Druten, geïnspireerd door de collega's in Wijchen.

De nieuwe naam werd gevierd met een nieuw logo, maar een beetje vreemd is het wel. 'Kernachtig Druten' suggereert namelijk dat de partij zich voor álle dorpskernen gaat inzetten, terwijl de Dorpslijst traditiegetrouw vooral opkwam voor de belangen van Druten.

De andere (kleine) kernen waren 't pakkie an van de Samenwerkende Dorpslijsten. Maar Kernachtig Druten voorman Worm liet er in De Gelderlander geen onduidelijkheid over bestaan: 'De nieuwe naam straalt uit dat de partij ook voor belangen van de andere Drutense kernen staat'.

Daar zou ik als Samenwerkende Dorpslijsten zijnde verre van blij mee zijn. Coalitiegenoot Kernachtig Druten gaat nu dus letterlijk en figuurlijk op kiezersjacht in hún achtertuin. Dat zal vast voor spanningen zorgen binnen de coalitie. Of is dit slechts een opmaat naar een fusie tussen de nu overgebleven dorpslijsten en Kernachtig Druten?

In dat geval blijft van de toch al zeer beperkte democratie in Druten totaal niets meer over. Nu al telt de kieslijst enkel lokale lijsten, geen landelijke partij is nog vertegenwoordigd. Weet u het verschil tussen Welzijn Druten, de Samenwerkende Dorpslijsten en Kernachtig Druten? En op Akkoord'94 na, pardon...Sociaal Maas en Waal, zit ook nog alles in de coalitie. Dat is alsof de ijscoman je heel royaal de keus biedt tussen een bolletje vanille met chocolade of het smaakje choco-&-vanille.

Het enige wat nog ontbreekt zijn gemeenteraadsverkiezingen met een opkomst van 110 procent en een coalitie die voor de vorm 98 procent plus haalt. Als we die kant op gaan stel ik een naamswisseling voor die nóg beter uitstraalt waar Druten voor staat. We noemen de boel gewoon Klein Korea.

Dhr. E. van Wijk