Afbeelding
Foto: Istock

Lente in de bol: buiten werken

Begint de lente, dan begint het bij velen ook te kriebelen; we willen de tuin in en lekker naar buiten. De tuin, het terras en het gazon kunnen klaar gemaakt worden voor het heerlijke buitenleven.

Door Piet Zeeuwen.

Dat wordt dus onkruid verwijderen, snoeien, gazon bewerken, terras klaarmaken, en….vooral hopen dat het 's nachts niet meer gaat vriezen. Want na een aantal dagen prachtig lenteweer kan moeder natuur de nachtvorst zomaar weer inzetten. Denk eraan: maart roert zijn staart en april doet wat ie wil! Let daarom goed op de weerberichten voordat je de snoeischaar en ander tuingereedschap oppakt.

Snoeien
De meeste (tuin)geleerden zijn het erover eens dat je in maart en begin april gerust wat eenvoudig snoeiwerk kunt gaan doen. Door bijvoorbeeld rozen en hortensia's te snoeien bevorder je nieuwe groei. Oudere en verzwakte takken van de hortensia kun je tot op de bodem terugsnoeien. Let wel op dat je niet alle takken wegsnoeit, want hortensia's bloeien namelijk op oud hout, en dat zijn alle takken die minimaal een jaar oud zijn. Door het wegsnoeien van oude takken zorg je voor grotere en vollere bloei van de bloemen.

Gazon
Gras begint al te groeien vanaf 5 graden. De eerste maaibeurt zit er dus weer aan te komen. Na het maaien kun je de grond bemesten. En dat kun je het beste doen net voor een regenbui: Buienradar dus in de gaten houden!

Tuinmeubelen
Tuinmeubelen kunnen bij aanhoudend fraai lenteweer weer naar buiten. Op een zonnige lentedag kun je je tuinmeubels een hoognodige onderhoudsbeurt geven. Ook schuttingen, tuinhuisjes en schuurtjes hebben wellicht een "Lentebeurt" nodig. Voor het onderhoud van tuinmeubelen bestaan speciale schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Laat je goed adviseren door de vakman welk middel voor het materiaal geschikt is.

Groene aanslag

Groene aanslag op je terras of stoep is ook een typisch lente-probleem. Over hoe je dat moet oplossen zijn de meningen verdeeld. Er zijn hiervoor veel tips. Je kunt bijvoorbeeld strooizout gebruiken tegen groene aanslag (aangelengd in lauw water). Een andere tip is groene aanslag verwijderen met Biotex. Door de enzymen in de Biotex zouden algen en mossen weggevreten worden. Chloorwater voor het weghalen van groene aanslag wordt echt afgeraden. Chloor is een zeer agressief middel en schadelijk voor het milieu. Het chloorwater zakt weg in de bodem en vernielt daar zowat alle leven. Schoonmaakazijn daarentegen blijkt nog steeds een prima middel om groene aanslag te verwijderen. Dit ouderwetse schoonmaakmiddel blijft verrassen. Eerst veeg je je stoepje schoon. Dan vul je de plantenspuit of gieter met schoonmaakazijn (puur of aangelengd met water. Dat ligt aan de mate van "vergroening" van je terrasje.) Je zult zien dat de groene aanslag verdwijnt. Hardnekkige plekken geef je een extra tussentijdse behandeling. Ook met een hogedrukspuit spuit je de terrastegels weer prachtig schoon. Let wel op met de hogedrukspuit. Door de kracht wordt de structuur van je terras poreus en het oppervlak ruwer: groene aanslag en vuil kunnen dan weer sneller terugkeren. Aan de andere kant blijf je zo wel lekker aan het (buiten)werk!