Onderbuikbrief

De ene gemeente is de ander niet. Dat bewijst de wijze waarop ze omgaan met de vluchtelingenproblematiek.
Ik zou graag eerst de aanpak van AMA's en AZC's in West Maas en Waal analyseren. Alleen eh, daar valt net zoveel over te melden als de gemeente er tot nu toe over heeft gezegd. Helemaal niks, kortom.

Wat een verschil met Beuningen, dat al maanden geleden een voortrekkersrol nam. Het college nam zonder pardon een standpunt in, krabbelde niet terug na kritiek en deed domweg haar werk: beslissingen nemen, ook de lastige.

Door naar Druten. Daar waar burgemeester Van Riswijk al vanaf dag 1 hamert op eigen verantwoordelijkheid met z'n alom bekende leus 'doe 't lekker zelluf'. Dat beleid kreeg deze week een bijzondere draai.

Luciën liet bij alle huishoudens een brief bezorgen, waarin hij de bevolking bijpraat over de mogelijke komst van asielzoekers naar Druten. Kort samengevat: Er is nog niets besloten en er wordt op korte ook termijn nog niets besloten. Absoluut geen reden tot paniek.
Dat zou geruststellend moeten werken. Maar Van Riswijk doet dan iets opmerkelijks. Hij vermeldt zeer zorgvuldig waar in de gemeente eventueel asielzoekers gehuisvest zouden worden. Dat zijn een stuk of acht locaties. Mooie, soms historische maar leegstaande panden... Nogmaals, er is nog niets besloten. Maar het zóu kunnen dat het COA er gebruik van gaat maken.
Daarna onderstreept hij dat de gemeente de mening van haar inwoners enorm belangrijk vindt. Ik herhaal, er is nog niets besloten, heus niet. Maar u kunt toch alvast reageren als u bezorgd bent. Voor de volledigheid vermeldt hij ook even het e-mailadres waar alle klaagzangen naartoe mogen.

Noem me cynisch, maar die brief leest als een verkapte informatiebrochure voor het AZC-NEE! kamp. Er staat nog net niet waar spandoeken het voordeligst zijn en welke varkensboer de beste protestbiggen klaar heeft hangen.

Is dat dan Druten? Een gemeente die burgers alleen helpt om ze het niet helpen van anderen zo makkelijk mogelijk te maken?

Dhr. E. van Wijk