V.l.n.r : Joost Huisman (coach), Niels de Moree, Pedro Mol, Stijn de Gier, Coen van Keulen, Hugo Leenders, Remko de Rijke, Sander v.d. Lagemaat, André de Haas, Lars Schouten, Niels van Doesburg, Arjan Zeegers en Bjorn Graven (coach).
V.l.n.r : Joost Huisman (coach), Niels de Moree, Pedro Mol, Stijn de Gier, Coen van Keulen, Hugo Leenders, Remko de Rijke, Sander v.d. Lagemaat, André de Haas, Lars Schouten, Niels van Doesburg, Arjan Zeegers en Bjorn Graven (coach). Foto: Mariëlle van den Bos

Lewabo is klaar voor de voorjaarscompetitie

Door Anton Janssen

BENEDEN-LEEUWEN - De tennisverenigingen staan aan de vooravond van de competitie. Bij Lewabo in Beneden-Leeuwen gaan prestatiesport en breedtesport hand in hand. De club aan De Peel komt met enkele teams op landelijk niveau uit.

Lewabo draait daar op prestatief niveau goed mee en wil met haar teams in de competitie doorgroeien. Dit voorjaar speelt het zaterdagherenteam in de eredivisie op districtsniveau. Het herenzondagteam komt uit in de landelijke hoofdklasse. Van dit paradepaardje van de club, met Stijn de Gier en de achttienjarige Lars Schouten (afkomstig uit eigen gelederen) als nieuwe krachten, verwacht Lewabo dat het voor titel en promotie naar de eredivisie op zondag kan gaan.

Top van de ijsberg
De tennisclub in Beneden-Leeuwen heeft verder bij de heren een tweede zaterdagteam in de hoofdklasse, en op zondag een team in de tweede klasse. Een meisjesteam is op zondag in de hoogste landelijke klasse actief. Het is een topje van de ijsberg: Lewabo heeft tien jeugdteams en nog verschillende teams met volwassenen, ook op werkdagen en zelfs overdag.

Voorzitter Mariëlle van den Bos en secretaris Frank Thomas zijn duidelijk over de ambities van Lewabo: 'De op presteren gerichte teams zien wij als bindmiddel om tennis hier op De Peel als breedtesport te promoten. De spelers van onze landelijke teams zijn geen 'passanten'. Ze zijn doelbewust naar De Peel gehaald om een bijdrage te leveren aan de tennisopleiding van onze jeugd. Zo snijdt het mes aan twee kanten.'

Opleiding
De in 1968 opgerichte tennisvereniging in Beneden-Leeuwen telt bijna driehonderd leden, waaronder circa tachtig jeugdleden. De zesjarige Nessa van Bakel is de jongste, de nog altijd actieve Eef van Eldik (82) de oudste. Lewabo steekt veel aandacht in de opleiding.

De leden kunnen meedoen aan de lessen van Tennis Academy Bjorn Graven; met deze leraar heeft de club een duurzame band. Graven is tijdens de voorjaarscompetitie ook de coach van de prestatieve teams op zaterdag en zondag.
Whoznext
De allerjongsten hebben een competitie-uitwisseling met de jeugd van andere verenigingen in hun 'World Tour'. Ook het project Whoznext, van de landelijke bond, is een trekker. Jeugdleden tussen veertien en achttien organiseren gezamenlijk activiteiten voor hun medejeugdleden onder de noemer 'Voor jongeren, door jongeren'.

Tennishal
Lewabo, dat vijf gravelbanen, een kunstgrasbaan, een speelveld en een gezellig clubhuis heeft, beschikt verder over een tennishal waarin in de wintermaanden kan worden getennist. Ook mensen die geen lid van Lewabo zijn kunnen in de winter een tennisbaan huren.

Filosofie
De club, op weg naar het vijftigjarig bestaan in 2018, volgt een heldere filosofie. Van den Bos en Thomas: 'We willen een gemoedelijke en toegankelijke club zijn en hopen in de toekomst verder te groeien. Veel tennisactiviteiten en gezelligheid voor onze leden is ons doel. Ook voor volwassenen is er ruimte om lessen te volgen. Ledenbinding staat hoog in ons vaandel.' Voor meer informatie over de club, zie: www.lewabo.nl.