Leden van WTC Druten delen de passie voor de wielersport.
Leden van WTC Druten delen de passie voor de wielersport. Foto: Wil Hoes

Tien jaar fietsplezier bij WTC

DRUTEN – Tien jaar terug waren er in Druten diverse wielerfanaten die groepsgewijs de fiets beklommen, met allemaal hetzelfde doel: tochten fietsen. Om deze reden werd besloten de groepjes samen te voegen. In het voorjaar van 2006 werd Wieler Toer Club Druten opgericht. Vele toertochten en clubweekenden verder viert de vereniging dit jaar haar tienjarig jubileum. Daarnaast houdt zij op 10 april de tweede editie van Maos & Waols Moiste.

WTC Druten is een vereniging voor wielerliefhebbers die samen tochten maken. 'Het aantal leden groeide de afgelopen jaren gestaag. We hebben nu 150 leden.' Aan het woord zijn organisator van Maos & Waols Moiste Mike Markus en Richard Vogelzang, voorzitter van WTC Druten.

Vijf groepen, speed, A, B, C en D, fietsen op dinsdag- en donderdagavond, waarna op zondagochtend een grote tocht van 75, 100 of 125 kilometer wordt verreden naar diverse plekken in bijvoorbeeld de Veluwe of Brabant. In iedere groep rijdt een wegkapitein. Zij zorgen voor een route en de navigatie, en houden het tempo constant. 'Zij zorgen ervoor dat ons motto 'Samen uit, samen thuis' wordt nageleefd', aldus Richard. 'Het gaat niet om het winnen, maar om de passie voor de wielersport delen, het samenzijn en het sociale aspect.'

Giro
Naast de wekelijkse tocht verzorgt de club ook clubweekenden, daarnaast nemen leden deel aan diverse toertochten. Met het tienjarig bestaan voor de deur is het tijd voor een feestje. 'En wat is er toepasselijker dan het jubileum te vieren tijdens de Giro, aan de route door het land van Maas en Waal?', zeggen de twee enthousiast. Op 7 mei zijn alle leden uitgenodigd om in Appeltern gezellig samen te zijn en te kijken naar de doorkomst van de wielerkaravaan, onder het genot van een hapje en drankje.

Tenue
De leden van club fietsen allemaal in clubtenue. Om de drie jaar ontvangen zij nieuw kleding. Op vrijdag 8 april wordt het nieuwe tenue uitgereikt. 'Wij schenken onze 'oude' tenues aan wielerclubs in landen met minder financiële middelen', vertelt Richard.

Maos & Waols Moiste?
In Nederland worden diverse toertochten gehouden, maar Maas en Waal ontbrak nog op de kaart. 'Vandaar dat we vorig jaar zijn gestart met het organiseren van de toertocht Maos & Waols Moiste', vertelt organisator Mike. Na de vele positieve reacties besloot de club om dit jaar op 10 april de tweede editie te houden.

Aan de toertocht, met de afstanden 75, 100 en 125 kilometer, kunnen wielerclubs uit het hele land deelnemen. Start- en finishlocatie is bij Active Partyworld in Druten. Deelnemers stappen tussen 08.00 en 10.00 uur op de fiets en volgen de bordjes langs de route. Onderweg is er een pauzeplek ingericht. Deelname kost 5 euro aan de start of 4,50 euro via online voorinschrijving. De Nederlandse Toerfiets Unie heeft de tocht na de eerste editie al twee sterren toegekend. Meer informatie over Maos & Waols Moiste is te vinden op www.wtcdruten.nl.