Jobke van de Vijver.
Jobke van de Vijver. Foto: Ger Loeffen

Elfjarige Jobke fotografeert de sterren van de hemel

Door Ger Loeffen

BEUNINGEN - Als het regent zit Jobke van de Vijver uit Beuningen trappelend van ongeduld naar buiten te kijken tot de bui voorbij is, haar iPhone stevig in haar knuisten. Niet omdat ze niet van regen houdt, integendeel. 'Vooral na een regenbui is het zo mooi buiten, dan zie ik allerlei dingen die ik wil fotograferen.'

Als het even kan is de elfjarige de hele dag met fotografie bezig. Niet met een ingewikkelde camera met grote objectieven, maar gewoon met haar iPhone. 'Van mijn ouders kreeg ik een setje opzetlensjes voor de telefoon, waarmee ik van heel dichtbij foto's kan maken. Als je iets leuks ziet kan je er een foto van maken, en je beslist zelf hoe je dat doet. Vooral na een regenbui is het licht heel gaaf. Ook als de zon de kamer in schijnt probeer ik daar een aparte foto van te maken', aldus Jobke.
Toen ik Jobke ontmoette bij Movements Group, waar haar moeder Marieke werkt, zag ik haar fotograferen. Ik vroeg haar of ik de foto's mocht zien en was zeer onder de indruk van de beelden op haar telefoon. Mooie composities, waaruit duidelijk blijkt dat ze heel creatief is en op zo'n jonge leeftijd al een geweldig 'fotografisch oog' heeft. Op mijn vraag van wie ze dat talent heeft meegekregen moet ze even nadenken. 'Mijn vader en moeder zijn niet zo met fotografie bezig, maar een oom van mij wel. Misschien heb ik het van hem', antwoordt ze dan. Aan sommige foto's is duidelijk te zien dat Jobke regisseert. Ze schuift en verplaatst voorwerpen tot de gewenste compositie is bereikt. 'En als het niet lukt probeer ik het later nog eens op een andere manier, bijvoorbeeld van boven of van onder.' Jobke zit in groep 7/8 van montessorischool De Triangel in Beuningen en is actief op social media. Ze gebruikt Facebook en Pinterest om haar foto's te laten zien. Vooral haar Facebook-pagina is één grote toonzaal van foto's. 'Papa heeft een foto afgedrukt op papier en in de kamer opgehangen. Het is wel heel gaaf om mijn foto aan de muur te zien hangen', zegt ze trots. Wie weet Jobke, komt er nog wel eens een mooie expositie van jouw foto's in Het Molenhuis in Beuningen.

Foto: Jobke van de Vijver