De enthousiaste groep G-voetballers van DIO'30.
De enthousiaste groep G-voetballers van DIO'30. Foto: John van Gelder

G-voetballers DIO'30 bereiden zich voor op eredivisiewedstrijd

DRUTEN - De G-voetballers bij DIO'30 zijn elke dinsdagavond vanaf kwart over zeven een uurtje op het kunstgrasveld op De Gelenberg te vinden. De deelnemers zijn kinderen en jongeren met een beperking. Ze voetballen in de recreatieve sfeer, er is geen competitieverplichting.

Door Anton Janssen

De voetballers, in leeftijd variërend van vijftien tot dertig jaar, trainen lekker, en beleven veel plezier aan hun sportieve bezigheden. De groep is nu druk met de voorbereiding op het bezoek aan stadion De Goffert in Nijmegen, op zondag 17 april, voor de wedstrijd tussen NEC en SC Cambuur.

De groep G-voetballers in Druten is al enkele jaren actief en bestaat nu uit ongeveer tweeëntwintig actievelingen. Ze hebben een vaste begeleidingsgroep, met trainers Jos Janssen en oud-speler van Leones 1 Chris Kolvenbach. De twee doen dat samen met Jaimy Tengnagel en Stan en Perry Bekkers.

Nicky, het enige meisje binnen de groep, vindt voetbal leuk: 'Ik doe het al drie jaar, het is gezellig tussen al die jongens.' Ook Stan, Joost en Alain vermaken zich prima op het voetbalveld en Eef meldt trots zijn specialisme: 'Ik heb een speciale techniek voor het penalty schieten: ik kijk naar de ene hoek en schiet de bal in de andere.' Emilio is al een tijdje geblesseerd en kan niet meedoen.
Bezieling
De G-voetballers beginnen steevast met een warming-up, waarin Chris zijn enthousiasme op de groep overbrengt. De trainer: 'Het gaat best leuk: de spelers hebben altijd lol. Ze gaan het spel van elkaar leren. De bezieling hier is groter dan die bij het Nederlands elftal. Ons motto: niets moet, alles mag. We spelen nog geen wedstrijden, er zijn contacten met de G-groepen in Woezik en Wamel.'
Het bezoek aan de eredivisiewedstrijd van NEC, medio april, leeft sterk in de groep. De spelers van het G-team mogen tijdens de rust penalty's schieten en willen daarbij een goede indruk maken. In het eerste weekend van juli gaat het team naar de Special Olympics, een groot driedaags sportevenement, dat wordt gehouden in de regio Nijmegen. Het voetbaltoernooi is op 2 en 3 juli bij sc Woezik in Wijchen. De voetballers overnachten, eten en feesten dat weekend op Heumensoord.

De G-voetballers komen trouw naar de wekelijkse trainingen en zijn enthousiast bezig. De spelers gaan na de warming-up verder met partijtjes. Chris: 'Ik verdeel ze op sterkte. De ene groep heeft gele hesjes, de andere speelt in trainingstenue. We noemen het een wedstrijdje tussen de 'ratten' en de 'raven'.' Trainer Chris geeft aanwijzingen en prijst een speler die een goede actie uitvoert, tegen een ander merkt hij op 'vergeet niet te juichen als je gescoord hebt'.

Wie meer over de G-sport bij DIO'30 wil weten, kan contact opnemen met Jos Janssen (tel. 0487-51 25 26) of op dinsdagavond een kijkje komen nemen. Een paar voetbalschoenen en trainingskleding zijn de uitrusting bij DIO G. Iedereen is welkom.