Gerard Worm.
Gerard Worm. Foto: Hans Barten

Politiek is gewoon écht boeiend

Door Patrick Huisman

Deze weken besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. In onze rubriek 'passie voor politiek' spreken we met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij, maar ook over persoonlijke drijfveren. Deze week praten we met Gerard Worm van Dorpslijst Druten.

Gerard Worm is fractievoorzitter van Dorpslijst Druten, de grootse fractie in de gemeenteraad, met vier van de zeventien zetels. De partij levert, in de persoon van Michel Lepoutre, ook een wethouder voor de coalitie met Welzijn Druten en de samenwerkende dorpslijsten.

Maatschappelijk betrokken
Gerard Worm kwam in 2006 door zijn maatschappelijke betrokkenheid, onder andere als lid van de ouderraad van basisschool De Appelhof, in contact met de Dorpslijst Druten.
'In het begin was ik enkel burgerlid. Door mijn werk ver van huis was ik vaak 's avonds laat thuis en kon ik me niet actief bezighouden met de politiek. Dat veranderde toen ik voor mezelf begon. In 2014 kwam ik na de gemeenteraadsverkiezingen in de raad.'

Ondernemersaanpak
Volgens Worm is Dorpslijst Druten een partij die zich, ondanks dat er veel lokale lijsten zijn, toch wel onderscheidt van anderen. 'Wij hebben misschien meer een ondernemersaanpak, letten op de zaken rondom de industrieterreinen, maar ook op de processen binnen de gemeente. Ook in de detailhandelsvisie hadden wij een eigen duidelijke mening, die afweek van de samenwerkende dorpslijsten', aldus de fractievoorzitter.

Gemeente Maas en Waal
Alle partijen in Druten zien een grote gemeente in Maas en Waal als de toekomst. Beuningen en West Maas en Waal zijn echter niet zo enthousiast. Hoe krijg je die gemeenten om?

Worm: 'Ik denk dat het een kwestie van tijd is. In het begin waren we in Druten ook nog niet zover, maar er is een proces op gang gekomen, en dat gebeurt in andere gemeenten ook. Velen die het nog niet zo zien zitten, zeggen "het is altijd goed gegaan, dus waarom zouden we dat in de toekomst willen veranderen?". Maar het punt is dat de toekomst vanzelf veranderd.'

Toekomst
Wat vindt de Dorpslijst Druten nog een belangrijk agendapunt voor de komende twee jaar? 'De industrieterreinen moeten voller, zeker Westerhout-zuid. Er zijn wel wat bedrijven die gaan uitbreiden, maar we moeten nog eens kijken of we er wel alles aan gedaan hebben', zo stelt de voorman van de Dorpslijst Druten. 'Ook de toeristische ontwikkeling in Druten, met name rondom de Veerdam, vind ik nog een belangrijke kwestie. Daar gaat nog van alles gebeuren.'

Vluchtelingen
Beuningen gaat 300 asielzoekers opvangen, gaat Druten nog iets doen op dat gebied? 'Wij gaan de komende tijd praten over het opvangen van meer statushouders, dat zijn mensen die dus al een verblijfsvergunning hebben. Het college komt daarover eerdaags met een notitie, maar dat is dus iets anders dan een Asielzoekers Centrum, zoals in Beuningen', aldus Worm.

Politiek is boeiend
Hoe krijgt de lokale politiek meer mensen enthousiast hiervoor? 'De politiek heeft mijn leven echt enorm verrijkt, en dat meen ik. Je ziet zoveel facetten van Druten waar je geen idee van had. Kortom: politiek is helemaal niet saai, maar écht boeiend.'