Gerrie en Nico van Loon.
Gerrie en Nico van Loon. Foto: Niels Stam

Jubileum estafette op halve marathon bij tiende Drutenloop

DRUTEN - Voor de tiende editie van de Drutenloop wordt op zondag 3 april het centrum weer afgesloten voor verkeer, om ruim baan te maken voor grote hordes hardlopers. Op zaterdagavond 5 maart was er al een avondloop en op zondag 20 maart een testloop. Nico en Gerrie van Loon zijn niet alleen verwoede loopsporters, ze zijn ook als bestuurslid bij de Drutenloop betrokken.

Door Anton Janssen

De belangrijkste verandering bij het tweede lustrum van het hardloopevenement is de concentratie van start en finish van alle afstanden op de Markt, waar ook veel vertier komt. Nieuw is de jubileum estafette, waar groepjes van drie lopers samen de halve marathon volbrengen, elke loper zeven kilometer. Het programma kent verder de 1 en de 3 kilometer jeugdlopen, de 5 en 10 kilometer en de halve marathon. De starttijden voor de Drutenloop, die onderdeel is van het PK Hardloop Circuit, liggen tussen 10.45 en 14.00 uur.

Loopsport
Het echtpaar Van Loon zit al lang in de loopsport. Nico begon in 1985 en liep elf marathons. Zijn snelste liep hij in drie uur en zes minuten. Gerrie startte met hardlopen in 1988. Haar snelste marathon liep ze tijdens de Dijkenloop in 2008. Ze traint een paar keer per week en loopt nog regelmatig wedstrijden.

De hardloopsport is de afgelopen jaren veranderd: breedschaliger en minder prestatiegericht. Beleving van de natuur speelt een rol, de tijd is minder belangrijk, plezier beleven des te meer. Hardlopen wint aan populariteit: het is een laagdrempelige sport, leuk om samen te doen, een manier om lekker bezig te zijn en aan je gezondheid te werken.

Parcoursmeester
Nico van Loon is secretaris van Stichting Drutenloop en sinds 2012 parcoursmeester, een belangrijke taak. De lopers willen namelijk de exacte afstand lopen, ook belangrijk voor parcoursrecords. Van Loon: 'Het parcours moet afwisselend zijn, zonder scherpe bochten en je moet op de verkeersveiligheid letten. Als tegelijk met de halve marathon ook de 5 en 10 kilometer worden gelopen, moeten de afstanden op elkaar afgestemd zijn. Het vraagt om zorgvuldige voorbereiding en het gebruik van geavanceerde apparatuur. Bij het uitzetten worden plaatsen gemarkeerd, waar op de loopdag kilometerpaaltjes worden geplaatst. Op de dag zelf wordt, voordat de lopers starten, het parcours nagereden', legt hij uit.
Gerrie concentreert zich op de inzet van vrijwilligers: 'Die zijn er op veel fronten. We zetten er ongeveer honderd in. Op gevaarlijke punten staan gediplomeerde verkeersregelaars. Verder zijn er mensen die vóór en achter de lopers meefietsen, mensen onderweg, voor het verstrekken van water en sportdrank, en verschillende vrijwilligers bij start en finish en bij de tijdwaarneming. Het lukt aardig om de vrijwilligersposten bezet te krijgen. Veel mensen zijn al verschillende jaren bij ons actief. Ook is het Rode Kruis elk jaar paraat. Ik merk dat iedereen enthousiast zijn bijdrage levert', licht Gerrie toe. Mensen die graag willen meehelpen kunnen zich nog melden via info@drutenloop.nl.

Inschrijven
De Drutenloop, met in 2014 ongeveer 1.200 deelnemers en in 2015 ruim 1.000, draait op Drutenaren. Het zijn zelf enthousiaste sportende mensen, die samen hetzelfde doel voor ogen hebben. Informatie op de site www.drutenloop.nl. Inschrijven kan via deze site tot uiterlijk 31 maart om 24.00 uur.