Werkzaamheden aan de dijk.
Werkzaamheden aan de dijk. Foto: Waterschap Rivierenland

Veiligheid dijken in Maas en Waal kan beter

MAAS EN WAAL - De veiligheid van de dijken in het Rivierengebied is in 2015 verbeterd ten opzichte van 2014, zo meldde Waterschap Rivierenland medio januari. Voor Maas en Waal gaat die vlieger echter niet op. Zo'n twintig kilometer dijk in dit gebied voldoet niet aan de normen. Kritieke punten zijn er niet, maar er moeten wel stukken dijk worden aangepakt.

'Het is niet zozeer dat de dijken slechter zijn geworden', verklaart Freek Jochems van Waterschap Rivierenland. 'Er worden steeds scherpere normen gesteld, om de veiligheid tegen overstromingen te vergroten. De eisen zijn wat dat betreft per dijkvak verschillend. Bij de vorige veiligheidstoetsing zijn enkele dijkvakken van de dijkringen 'Land van Maas en Waal' en 'Bommelerwaard', langs de Waal, afgekeurd. Deze vakken zijn aangemeld voor versterking in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma', aldus Jochems.

'Omdat het veiligheidstekort betrekkelijk klein is scoren de dijkvakken bij de prioritering van de dijkversterking vrij laag. Daarom zijn ze niet opgenomen in het concept van het landelijke dijkversterkingprogramma 2017-2022.'

Maatregelen
Zolang de betreffende dijkvakken nog niet geheel voldoen aan de scherpere normen, treft Waterschap Rivierenland maatregelen. Tijdens hoog water wordt bijvoorbeeld een zogenaamde kruin op de dijken geplaatst, met behulp van zandzakken, en wordt de dijkbekleding extra beschermd met geotextiel, worteldoek. 'Als een dijkvak niet voldoet aan de eisen die gesteld worden aan 'piping' (het meevoeren van zand, red.) inspecteren wij de dijk intensiever op zandmeevoerende wellen. Het waterschap heeft afspraken gemaakt met aannemers om, indien nodig, meteen problemen te verhelpen', aldus de woordvoerder.

Dijkverbeteringen
Dijkverbeteringen vinden nu al plaats en dijkverbeteringsprojecten zullen de komende jaren doorgaan, zodat de dijken voldoen aan de gestelde eisen en normen. Waterschap Rivierenland richt zich, voor de versterking, op de urgente dijkvakken binnen Rivierenland, aan de noordzijde van de Waal. Hier zijn projecten gestart die in de zogenaamde 'verkenningsfase' verkeren.

Rapportage
Sinds 2013 geeft Waterschap Rivierenland jaarlijks een beeld van de risico's ten aanzien van de veiligheid van de 537 kilometer dijk langs de grote rivieren. In de 'Veiligheidsrapportage Primaire Waterkeringen 2015' worden de verschillende risico's ten aanzien van de dijken in samenhang met elkaar bekeken. Dijktrajecten die nog niet voldoen aan de norm, waaronder het gedeelte in Maas en Waal, krijgen bij de reguliere inspecties, in voorjaar, zomer en najaar, extra aandacht.

De voorjaarsinspectie loopt nog tot 1 april, afhankelijk van de rivierwaterstand. Het waterschap loopt bij die inspecties langs de dijken en bekijkt de dijken op graafschade, diepe sporen, kale plekken, onkruid en schade aan de bekleding van de dijk. Afhankelijk van de ernst wordt bepaald wanneer reparatie plaats gaat vinden.