Flut Flyer

Begin dit jaar faalde Beuningen nog met een nietszeggend toeristisch promotiefilmpje. Deze week werd de gemeente echter wel op de kaart gezet dankzij Cees van Ingen en Ger Loeffen, en hun reactie op het AZC-vraagstuk.

Ze zijn namelijk de initiatiefnemers van een open welkomstbrief aan eventuele vluchtelingen, getekend door bekende en minder bekende Beuningenaren. Dat trok flink wat media-aandacht: van Omroep Gelderland tot Radio 1, ze kwamen graag langs om eens een positief vluchtelingenverhaal te maken, zonder veldslagen bij gemeentehuizen en biggetjes bungelend aan bomen.
Zo'n open brief is lovenswaardig, maar helaas voor de voorstanders van een AZC hadden veel inwoners al lang een flyer in de bus van het Nee-kamp. Dat pamfletje bevatte behalve een boel rode letters geen woord over de vraag waarom men écht tegen een AZC is.

Want de gegeven redenen lijken niet echt gegrond. Zo wordt 'het voortschrijdend inzicht dat de opvang van vluchtelingen kleinschaliger moet' genoemd als reden. Maar laat dat nu net het plan zijn: van Heumensoord met 3.000 mensen naar kleinere locaties, zoals het voorgestelde AZC in Ewijk met ruimte voor 300 man.

Natuurlijk ontbreekt Facebook niet bij de nee-zeggers. Daar krijgen de ondertekenaars van de open brief op chique wijze onderuit de zak: 'Ze moeten die mensen zelf maar in huis nemen, ze doen het uit eigen belang want ze verdienen er geld aan en velen ondersteunen het om te voorkomen dat een AZC juist in hun achtertuin komt.' Voortschrijdend inzicht? Eerder verdomd schrijnend...
Verder twijfelt het nee-kamp aan 'de staat van democratie in Beuningen'. Dan schrik je toch even. Is er een undercover coup geweest en zijn Carol en consorten in een Ewijkse kerker gedonderd? Welnee, dit groepje bestempelt de boel als niet democratisch domweg omdat er niet onmiddellijk wordt gehandeld naar hun wensen.

Weet je trouwens hoe je een democratie noemt waar de meest onredelijke eisen direct worden ingewilligd als je maar hard genoeg roept? Een dictatuur. Je zou er bijna van vluchten.


Dhr. E. van Wijk