Dave Preijers.
Dave Preijers. Foto: Fam. Preijers

Vraag inwoners hun mening over herindeling

Door Patrick Huisman

De komende weken gaan we verder met het tweede deel van de serie 'Passie voor politiek'. In deze 16-delige serie besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. We spreken met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij, maar ook over persoonlijke drijfveren. Vandaag gaan we verder met deel negen en spreken we met Dave Preijers, fractievoorzitter van CDA Beuningen.

Dave Preijers is fractievoorzitter van de CDA-fractie in Beuningen, die in totaal bestaat uit drie leden. De Beuningse gemeenteraad kent in totaal eenentwintig zetels en de partij zit alweer een aantal jaren in de oppositie.

Kracht
In 2006 is Preijers benaderd door collega-raadslid Pim van Teffelen om eens een keer een fractievergadering bij te wonen, en dat klikte meteen. 'Ik voelde me heel erg thuis bij de club. Ook dat het CDA aan de ene kant uitgaat van de kracht van mensen, maar dat er aan de andere kant ook ondersteuning is als dat nodig is, past heel erg bij mij. Ook het feit dat het CDA wars is van spierballentaal vind ik belangrijk.'

Sport
Preijers vindt sport een belangrijk onderwerp. 'Het college van B&W wil de traditionele sportsubsidies voor jeugdleden laten vervallen. Daar zijn we op zich niet op tegen, want het kost nu erg veel geld als een kind wel op twee á drie sporten zit die allemaal gesubsidieerd worden. Wij zijn wel sterk voorstander van een sportpas, waarbij ieder kind één sport kan beoefenen en daartoe ook gemotiveerd wordt. Als het kind meer sporten wil doen kunnen ouders dat ondersteunen', aldus de CDA-voorman.

Toekomst
Hoe het CDA naar de toekomst van Beuningen als zelfstandige gemeente kijkt? 'Wij zien dat de gemeente onder enorme druk staat door alle taken die op ons afkomen. Daarom is enkel samenwerking in de toekomst misschien niet meer voldoende. Als het gaat om een herindeling kijken wij nadrukkelijk naar gemeenten als Wijchen en Druten. Maar de mening van het CDA is niet heilig. Wij vinden dat de burgers hierbij om hun mening gevraagd moet worden. Dat kan door een online enquête, maar ook door een soort referendum bij de volgende verkiezingen', zo vindt Preijers.

Burgerparticipatie
Het onderwerp 'burgerparticipatie' vindt het CDA ook belangrijk, maar er zijn wel problemen stelt Preijers. 'Je moet burgers de spelregels uitleggen en ze vertellen wat de beperkingen zijn. Een notitie hierover van het college van B&W hebben wij ook niet ondersteund, omdat we een aantal zaken misten, zoals een visie en doelstellingen. De burger is bij deze notitie helemaal niet betrokken en dan gaat het dus al meteen fout.'

Hoe je meer inwoners enthousiast krijgt voor de lokale politiek vindt ook Dave Preijers een lastige vraag. 'Je kunt alles over je heen laten komen, maar je kunt ook actief meedoen. Dat betekent je nek uitsteken, verantwoordelijkheid nemen en er flink wat tijd insteken, maar daar krijg je ook veel voldoening voor terug. Dus meld je aan bij een politieke partij', besluit de fractievoorzitter.