Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

Upside down

Maak je kennis met de driejarige Joep Engels uit Beuningen, dan maak je kennis met de 'upside van Down'. Wat een vrolijke, innemende en ondeugende peuter. De Maas&Waler portretteerde hem ter gelegenheid van de Wereld Downsyndroomdag, op maandag 21 maart. Middels deze dag wordt aandacht gevraagd voor wat het downsyndroom is en wat het betekent om het te hebben. Joep laat zien dat down niet het einde van de wereld is. Hij is gewoon extra speciaal.

hoop straks te starten op de reguliere

geeft aan dat down niet het einde van de wereld is.

Deze datum is niet per toeval gekozen, mensen met het syndroom van down hebben hun 21e chromosoom drie keer. Wat de Maas&Waler betreft een dag om te vieren. Voor de driejarige Joep Engels uit Beuningen hoeft dat niet perse op maandag de 21e. Voor hem is het elke dag feest. Joep is altijd vrolijk en houdt wel van een kattenstreek op zijn tijd, al dan niet met zijn grote zus.

is ervoor bedoeld mensen bewust te maken van het Syndroom van Down

Maandag 21 maart is het internationale Down-Syndroomdag.

Om aandacht te vragen voor wat het Downsyndroom is, wat het betekent om het te hebben en hoe essentieel de rol van mensen met het Downsyndroom is in ons dagelijks leven.

Joep Engels (of Janssen)

Moeder wilde graag meewerken (even tekst mailen morgen voor akkoord)

Discussie lastig- wij keuze gemaakt om het niet te doen. Kan ook begrijpen dat er wel gekozen wordt.

Anneke heeft moeite met het maakbare. Komt er Down uit, dan besluiten mensen om het af te breken. Down is niet het einde van de wereld. Joep is verder heel gezond. Zijn kwaliteit van leven is goed. Blij dat ze niet voor de keuze hebben moeten nemen.

Joep 3,5 jaar en gaat naar regulier KDV.

Straks basisschool – aardig percentage gaat naar regulier, maar met klassen met 35 kinderen is het lastig. Kan bijv. naar Kom in Druten, is erg op maat. Krijgt hier wel begeleiding bij. Indien regulier onderwijs kunnen ze overal terecht. Passend onderwijs; 9 kindjes met 2, 3 leraren.

Joep – ondeugend, heel vrolijk, speelt goed. Nog een grote zus van bijna 6. Komt ook op de Dromedaris bij zus. KDV gaat hartstikke goed.

annekejansen@live.nl