Afbeelding
Foto: Ger Loeffen

Toneelvereniging Plankenkoorts:

Jonge enthousiaste club acteurs

Door Ger Loeffen

WINSSEN - De leeftijd van de voorzitter van amateur toneelvereniging Plankenkoorst uit Winssen is welhaast symbolisch voor de overige leden van de club. Twintig jaar is Joy Grisel, en speelt al vanaf haar achtste jaar toneel. 'Het is een superleuke club mensen, die allemaal graag toneelspelen', vertelt ze enthousiast in dorpshuis De Paulus. Want daar zijn deze middag een zestiental spelers bij elkaar om te repeteren voor de muzikale klucht 'Expo Cruise'.

Het stuk gaat over twee kijvende families, en is een beetje te vergelijken met de film en tv-serie Flodder. Tot groot ongenoegen van de welgestelde weduwe Brandaris krijgt de asociale familie Slekke een woning toegewezen in 'haar' deftige buurt.

Om de verloving van haar zoon Valentijn te vieren, gaan ze samen een prachtige cruise maken en wanen zich even verlost te zijn van de familie. Tot hun grote schrik blijkt ook de afschuwelijke familie Slekke aan boord te zijn. Ze hebben een prijs gewonnen en worden als VIP's behandeld. Op het luxe-schip blijkt dat de vriendin van Valentijn een duister geheim met zich meedraagt.

De jongste speler is twaalf jaar, de oudste speler 52, in dit stuk van D.J. Eggengoor. De twintigjarige Hein Hoefnagel speelt drie jaar bij Plankenkoorts. Via broer en zus kwam hij bij de club. Vrienden trokken ook Bas van den Berg (21) acht jaar geleden op de bühne. 'Toneelspelen is erg leuk. Teksten onthouden vind ik niet zo moeilijk. Bij het lezen zet je al een bepaald karakter neer. Lastig is dat je dat soms moet loslaten, omdat de regisseur daar andere ideeën over heeft', zegt Hein. De regisseur is in dit geval Boukje Toutenhoof. Expo Cruise is haar laatste werk voor Plankenkoorts. Na de serie uitvoeringen moet de toneelvereniging op zoek naar een nieuwe regisseur.

Voorstellingen
Expo Cruise wordt in het eerste weekend van april drie keer opgevoerd in ontmoetingscentrum De Paulus in Winssen. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 april om 20.00 uur. Op zondag een matinee om 14.00 uur. Kaarten kosten 10 euro per persoon. Verkoop per mail, via toneelverenigingplankenkoorts@gmail.com, telefonisch via tel. 0487-52 52 04 of aan de kassa.