Frans van Dijk, Toon van Gelder en Caitlin Sas.
Frans van Dijk, Toon van Gelder en Caitlin Sas. Foto: Caitlin Sas

Een Nieuwe Kijk, een Nieuw Leven in het museum

BENEDEN-LEEUWEN - Museum Tweestromenland vaart een nieuwe koers. De foyer op de benedenverdieping biedt voortaan ruimte aan wisselende tentoonstellingen van kunst, in de ruimste zin van het woord. In plaats van de foyer komt er in september een intiem café, dat de huidige, te grote, foyer gaat vervangen. Het betreft een café met een volledige vergunning, geopend tijdens de openingstijden van het museum.

Door Constance Moolhuijzen

De eerste expositie, van 22 maart tot en met 10 april, heeft de titel 'Een Nieuwe Kijk, een Nieuw Leven' en toont werk van fotografie en schilderkunst. Caitlin Sas Fotografie exposeert vanuit haar collectie 'Anders Kijken' en Henny Driessen toont schilderijen met als titels 'Nieuw Leven', 'Verbonden' en 'Verwondering'. Thema's die prachtig aansluiten op de lopende tentoonstelling van het museum, rondom het kind in de periode 1900-1960.

Maar er staat meer te gebeuren, Stichting Kunst Maas en Waal en het museum hebben de handen ineengeslagen. Na twaalf jaar met d'n Bogerd te hebben samengewerkt gaat de stichting nu samenwerken met het museum. Dit zijn directeur Frans van Dijk, van Museum Tweestromenland, en Toon van Gelder, van Stichting Kunst Maas en Waal, onlangs overeengekomen. Naast de blijvende tentoonstellingen over de historie van Maas en Waal, komt nu ook de expositie van de Kunstprijs naar het museum. Hedendaagse kunst naast cultureel erfgoed.

Kunstprijs
Vanaf heden kan men inschrijven voor de Kunstprijs 2016. Het thema van de Kunstprijs is 'Vrijheid', daarnaast kan er vrij werk worden ingeleverd. Deelnemen kan vanaf zestien jaar. Het inleveren van de kunstwerken is op donderdag 20 oktober. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober wordt de expositie ingericht. De opening van de tentoonstelling Kunstprijs 2016 is op zondag 23 oktober. Onder voorzitterschap van jurylid en kunstenaar Ad Arma is de prijsuitreiking op zondag 6 november. Er zijn mooie geldprijzen beschikbaar voor de winnaar van het thema 'Vrijheid', de winnaar het vrije werk en daarnaast de winnaar van de publieksprijs. Door de samenwerking met het museum blijft de tentoonstelling ook na de prijsuitreiking te bezichtigen. Inschrijving voor de Kunstprijs kan op: kunstprijsmaasenwaal@gmail.com

Museum Tweestromenland gaat ook samenwerken met andere partijen in de regio, zoals Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, museum de Tuut en Museum Kasteel Wijchen. Daarnaast blijft natuurlijk een bezoekje aan de bestaande collectie van het museum zeer de moeite waard. Meer informatie: www.museumtweestromenland.nl