In de Reekstraat worden populieren gerooid. Van de 500 gerooide bomen, worden 300 jonge bomen herplant.
In de Reekstraat worden populieren gerooid. Van de 500 gerooide bomen, worden 300 jonge bomen herplant. Foto: Ger Loeffen

Activiteiten tijdens landelijke Boomfeestdag

BEUNINGEN/NIJMEGEN - De jaarlijkse Boomfeestdag komt er weer aan. Op woensdag 16 maart gaan er op verschillende plekken in Nederland bomen de grond in, onder meer in de gemeenten Beuningen en Nijmegen.

In elke provincie zijn er jaarlijks in één bepaalde gemeente extra activiteiten op de Boomfeestdag. In Gelderland is dit jaar de beurt aan Beuningen. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje is woensdag aanwezig als leerlingen van basisschool de Triangel eenentwintig iepen aanplanten. Dat gebeurt op de Tempelstraat in Beuningen. Honderden oude bomen worden dit jaar in Beuningen gekapt. Het planten van eenentwintig iepen is onderdeel van de aanplant van driehonderd nieuwe bomen.

Groei&Bloei
De boomfeestdag is voor Groei&Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal een mooie gelegenheid om bij Helicon VMBO Nijmegen een bijenboom te planten. Helicon VMBO is gastheer voor veel activiteiten. De tetradium daniellii, zoals de boom officieel heet, is een belangrijke drachtplant voor bijen in de herfst. De bijenpopulatie heeft de laatste jaren erg te lijden onder de verstening van de leefomgeving. Groei & Bloei wil niet alleen tuinieren promoten, maar ook brede zorg dragen voor de natuur. De boom wordt om 10.30 uur geplant aan de Marga Klompélaan 37 in Nijmegen. Iedereen is van harte welkom.

Beuningse uiterwaarden
Het schiereiland in de uiterwaarden in Beuningen wordt de komende jaren omgetoverd tot een aantrekkelijke verblijfplaats voor wandelaars, fietsers en spelende kinderen. Niet op boomfeestdag, maar op vrijdag 18 maart om 14.00 uur, planten kinderen van basisschool De Ruyter uit Weurt twee notenbomen op het schiereiland. Ook worden nog een aantal meidoorns geplant, die uiteindelijk een haag moeten vormen.
De basisschoolleerlingen zijn al eerder in de Beuningse uiterwaarden geweest om iets te horen over de werkzaamheden aan het Weurtsche Straatje, een oude veedrift die ook weer in ere wordt hersteld en waar gewandeld kan worden. Om zich voor te bereiden op het bezoek van 18 maart hebben de kinderen nagedacht over welke betekenis bomen voor hen hebben. Zij hebben hiervan tekeningen, gedichten en verhalen gemaakt. Deze documenten worden in een zogenaamde tijdscapsule door wethouder Piet Klein begraven bij de twee bomen.