Efteling Enclave

Onderzoeksbureau 'ieder1gelijk', dat in Gelderland zich bezighoudt met zaken als gelijke rechten en discriminatie, komt tot de conclusie dat de samenleving ook in deze regio polariseert vanwege de vluchtelingenproblematiek. Je verwácht het niet, hè?

Veel erger dan deze wagenwijd openstaande deur zijn de reacties van burgemeesters Van Eert en Van Riswijk.

Als het op deze kwestie aankomt volgen ze de landelijke trend: ook zij kijken consequent weg.
Van Eert relativeert de boel. Er zijn immers 'in het verleden wel meer onderwerpen geweest die heftige reacties opriepen'. Op nog geen 20 kilometer afstand hangen de varkenskoppen in bomen en wordt een gemeentehuis bijna kort en klein geslagen. En dat is eerder gebeurd? Blijkbaar hebben relschoppers ook gaten in mijn geheugen geslagen, want ik ben het kwijt.

Burgemeester Van Riswijk legt de conclusies helemaal naast zich neer. Volgens hem speelt die polarisatie namelijk niet in Druten. En dat is logisch, Druten is totaal anders dan die 300+ andere Nederlandse gemeenten waar het wel hommeles is. Druten is namelijk een Efteling enclave waar iedereen lacht en het altijd Dickensdag is.

Nou ja, Van Riswijk geeft wel toe dat 'een enkeling' op social media van zich laat horen. De definitie van 'enkeling' wordt daarmee nogal opgerekt, vrees ik.

Eerlijk is eerlijk: ook ik kan niet eens een beginnetje van een oplossing bieden voor de huidige sfeer in dit land. Wat kun je doen om mensen te overtuigen dat elkaar verrot schelden en bedreigen niets oplost?
Maar toch een kleine poging dan. In Heumensoord zitten bijna 3.000 vluchtelingen. Daarvan zijn er ongetwijfeld een paar die helder en in het Engels uit willen leggen wie ze zijn, waarom ze hun leven gewaagd hebben hier te komen en waar ze nu van dromen.

Organiseer een bijeenkomst waar beide groepen elkaars verhaal aan horen. Laat RTV Totaal dat registreren en uitzenden. Er mogen wat mij betreft zelfs kopjes thee gedronken worden. Mits dat niet te polariserend werkt, natuurlijk.


Dhr. E. van Wijk