Harry van Deelen ondersteunt senioren tijdens de tweewekelijkse Digi Inloop in de Hof.
Harry van Deelen ondersteunt senioren tijdens de tweewekelijkse Digi Inloop in de Hof. Foto: John van Gelder

Digitaal vangnet voor senioren

MAAS EN WAAL - In het digitale tijdperk waarin we leven, gaan ontwikkelingen onophoudelijk door en moeten senioren zich voortdurend inspannen om de gevolgen van die ontwikkelingen machtig te blijven. Niet alleen bij aanschaf van nieuwe apparatuur, maar ook bij communicatiemiddelen heeft deze bevolkingsgroep niet zelden hulp nodig bij installatie en gebruik. In maart start het project Senior Digi Hulp, om mensen wegwijs te maken in de digitale wereld.

In de onophoudelijke stroom ontwikkelingen is nu ook de overheid haar manier van communiceren met de burgers aan het digitaliseren. Die ingeslagen weg krijgt vanaf 2017 een definitief karakter. Voor de jonge senior zal die overgang van brief naar berichtenbox in veel gevallen geen grote problemen opleveren. Voor de overige senioren, die nu door het digitale tijdperk worden ingehaald, zal een inhaalslag nodig zijn om niet buitenspel te raken.

Senior Digi Hulp
Harry van Deelen uit Druten is het burgerinitiatief Senior Digi Hulp gestart, om niet digitaal vaardige senioren in de gemeente Druten wegwijs te maken in de digitale wereld. 'Door nu de voorlichting op te starten over het gebruik van DigiD en internet raken ook de senioren vertrouwd met de digitale mogelijkheden', aldus Van Deelen. Hij heeft drie hulpsessies opgezet, waarbij uitleg wordt verschaft over het gebruik van de iPad, het internet en multimedia. Hoe verstuur je bijvoorbeeld e-mail en kun je beeldbellen? Veel tips en informatie moeten ervoor zorgen dat senioren vertrouwd raken met veilig gebruik van internet.

Zijn initiatief vindt steun bij de gemeente Druten, stichting Meer Voormekaar en Rabobank, waardoor de kosten voor het bijwonen van de drie sessies slechts beperkt zijn gebleven tot 3 euro per keer, inclusief koffie of thee. Tevens ontvangen deelnemers gratis de map Tips en Uitleg ter waarde van 10 euro.

Laagdrempelig
Een groot pluspunt noemt Van Deelen de laagdrempeligheid. 'In eenvoudige seniorentaal wordt veel uitleg gegeven. Neem de tijd en moeite om nu te investeren, zodat u straks niet afhankelijk hoeft te zijn', luidt zijn advies. Er is voor dit project een samenwerking met het Pax Christi College, waarbij leerlingen die affiniteit hebben met senioren mede ondersteuning bieden bij de sessies, die vanaf 10 maart starten op de donderdagen. Voor hulp nĂ¡ die periode kan men elke dinsdagmiddag in de even weken terecht bij de Digi Inloop in de Hof.

Aanmelden
Meer informatie en aanmelden bij stichting Meer Voormekaar, via tel. 0487-20 00 10 (op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur). Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding. Als er meer aanmeldingen zijn dan dat er plaatsen beschikbaar zijn, wordt u op een wachtlijst geplaatst.