Bram van Cranenbroek.
Bram van Cranenbroek. Foto: José van Cranenbroek

Geocachen: zoeken naar de speld in de hooiberg

DRUTEN – Stel dat Sherlock Holmes nog geleefd zou hebben, dan zou hij ongetwijfeld fan zijn van 'Geocachen'. Al had hij zijn vertrouwde vergrootglas dan wel moeten inruilen voor een GPS-ontvanger.

Door Henri Maillé

Het fenomeen Geocachen vindt zijn oorsprong in de USA. Daar werd de GPS-technologie ontwikkeld voor militair gebruik. In het jaar 2000 werd de technologie ook vrijgegeven voor de rest van de wereld. Het was de Amerikaan Dave Ulmer die uit nieuwsgierigheid naar het systeem een container plaatste in een bos in Oregon (USA). Hij maakte dit bekend via internet en spoorde de lezers van zijn site aan om die, via een GPS-ontvanger, te zoeken, op basis van de beschreven X en Y-coördinaten. Nu, bijna zestien jaar later, liggen er wereldwijd miljoenen 'caches' verstopt en zijn er minstens even zoveel Geocachers die ernaar op zoek gaan.

Drutens Bosje
'Een cache kan de vorm hebben van bijvoorbeeld een muntstuk tot een munitiekist, en zich bevinden onder of boven de grond.' Aan het woord is Bram van Cranenbroek, zelf een fervent Geocacher, maar ook eigenaar van de cache die in het Drutens Bosje is verborgen. 'In wezen zijn er drie verschillende soorten caches. Bij de 'traditionele cache' kan men via de website www.geocaching.com of via de App 'C:geo' de X en Y-coördinaten van de spot noteren en dan gelijk met de zoektocht beginnen. Dan bestaat er ook de 'Multi-cache'. Hierbij is het startpunt, de grootte van de cache en de moeilijkheid van de tocht bekend op de site, maar verder niets. Door middel van bijvoorbeeld een puzzeltocht door de omgeving verzamelt men uiteindelijk de coördinaten die leiden tot de cache', aldus Van Cranenbroek.

Mystery-cache
'Tenslotte bestaat er de 'Mystery-cache' en daarvoor zal de Geocacher eerst wat 'desk research' moeten doen alvorens hij überhaupt kan starten. Niets is bekend, vandaar ook de naam', aldus de fanatieke Geocacher. De 'Multi-cache' van Van Cranenbroek bevindt zich dus in het Drutens Bosje. In overleg met de gemeente vond Van Cranenbroek het een mooi initiatief voor de regio. 'We hebben Druten dus letterlijk op de kaart gezet.'

Travel Bug
Een Travel Bug is een voorwerp dat, geheel vrijblijvend, door een Geocacher van cache naar cache kan worden verplaatst. De Travel Bug moet wel eerst worden aangemeld via de site, zodat deze zijn eigen, unieke identificatienummer krijgt. Als een Geocacher een cache vindt met een Travel Bug dan kan hij zijn vondst melden via de site. Van Cranenboek: 'Ook een Travel Bug kan alle vormen hebben. Zo hebben wij de hondenpenning van onze overleden hond omgedoopt tot Travel Bug. Inmiddels heeft deze meer kilometers gemaakt dan ikzelf ooit zal maken en bevindt hij zich een prachtige spot in Alaska.'