Happy Valentine

Eindelijk is het zover: D66 Beuningen kruipt uit haar schulp. Na twee jaar stilte heeft ze dit jaar al twee keer stevig van zich laten horen.

Zo kreeg BN&M een veeg uit de pan van raadslid Sydney van den Broek. In een interview met deze krant bekritiseerde hij zeer terecht het feit dat die partij alle discussie rond Anima Mundi voortijdig had beslecht in een commissievergadering. Discussie hoort in een gemeenteraad plaats te vinden. Al is zo'n statement best ironisch voor D66, dat de afgelopen jaren aan debatvrees leek te lijden.

Ook opvallend: de raadsfractie van BN&M was tegen het kunstwerk, maar de wethouders hadden wel animo voor Anima. Of waren dat alleen de burgemeester en D66 wethouder Driessen? Schikten De Klein en Hendriks zich daar naar, wetende dat de eigen partij toch wel tegen zou stemmen?

Nee, dan D66-voorman Roel Kuppens. In een column gaf hij de inwoners van Winssen er behoorlijk van langs. Kuppens keek in zijn glazen bol en voorspelde dat het afwijzen van Anima Mundi feitelijk de doodsteek voor het dorp wordt. Alle voorzieningen zullen verdwijnen, waardoor ook de jeugd wegtrekt en het plekje straks weinig meer is dan een verbinding tussen Ewijk en Druten. Je hoeft geen waarzegger te zijn om aan te voelen dat zo'n voorspelling geen extra D66 stemmers gaat opleveren.

Roel had zich beter boos kunnen maken over BN&M, net als partijgenoot Sydney. Niet de inwoners van Winssen, maar díe partij heeft de stekker er immers uitgetrokken. We weten allemaal waarom: ze zijn doodsbang voor de grote achterban in Winssen, die eigenlijk de partijkoers bepaalt. Dat D66 daar nu pas achter komt is misschien nog wel het meest droevige aan het verhaal.

Het is bijna Valentijnsdag, en daarom een advies. Als D66 nog iets voor elkaar wil krijgen moet ze Winssen heel erg liefhebben, verwennen en voor altijd in de armen sluiten…. Happy Valentine!



Dhr. E. van Wijk