De opnames zijn gestart van 'Grijs is ook een kleur'.
De opnames zijn gestart van 'Grijs is ook een kleur'. Foto: Marion Enzerink

Heerewaardens huis decor voor filmset

HEEREWAARDEN – Licht klaar, camera klaar en... actie! Heerewaarden verandert de komende twee weken in een ware filmset. Rond de dertig studenten van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam streken gisteren neer in Heerewaarden om hun eindexamenfilm 'Grijs is ook een kleur' op te nemen.

Door Maartje Radsma

'Grijs is ook een kleur' is een vijfentwintig tot dertig minuten durende 'coming-of-age' film, waarin een meisje van dertien probeert haar oudere, depressieve broer op te vrolijken. Als dit dreigt te mislukken, komt ze een engelachtige man tegen met grote, witte vleugels. Hij helpt haar bij de vragen die ze heeft rondom haar broer, en leert haar dat voor sommige mensen het leven misschien niet is weggelegd.

Loes Komen is één van de producenten van de film en legt uit waarom voor dit thema is gekozen: 'Wij, de studenten, wilden dit thema graag aan het licht brengen, omdat het ons nauw aan het hart ligt. Vaak rust er ook een taboe op het thema depressie.'

Shooting script
In de zomer van 2015 zijn de studenten begonnen met het bedenken van de verhaallijn. De studenten volgen allemaal een andere opleiding aan de filmacademie, variërend van scenarist, editor en sound designer tot regisseur of producent. 'In september zijn we gestart met het schrijven van het 'shooting script'. Daarin hebben we alle facetten die nodig zijn bij het maken van een film beschreven', vertelt Loes.
En toen moesten de studenten op zoek naar een 'shooting locatie', een pittoresk huis in dit geval. Productie assistenten van de vooropleiding hielpen daarbij. Zij struinden onder andere Funda af, op zoek naar de perfecte plek, en vonden deze in een huis in Heerewaarden. 'Het is een droomlocatie, een boerderijtje net achter de dijk in een groene omgeving met een oase van rust', vertelt Loes trots.

'Alle puzzelstukjes vallen daarmee in elkaar. Juist in de periode dat wij er komen filmen, woont er niemand in het huis. De nieuwe bewoners betrekken het huis na onze filmperiode. Daarnaast kochten de huidige bewoners toentertijd dit huis om de stad te ontvluchten en de rust op te zoeken. Het gezin in onze film verhuisde ook van de stad naar het platteland om deze reden.'
Filmset
Op 8 februari bouwde de crew de hele locatie om tot filmset. Vanaf dat moment zijn de studenten ongeveer twee weken in de omgeving te vinden. 'Er wordt gedurende negen dagen gefilmd. We werken namelijk met kinderen en dan is het belangrijk om rustperiodes in te lassen', aldus de student. De opnames zullen best voor wat activiteit zorgen in Heerewaarden, want een groot team werkt aan deze productie en de filmset moet worden opgebouwd.

Hulp van de omgeving
'We krijgen veel hulp uit de omgeving van Heerewaarden. De gemeente Maasdriel werkt mee en ook mogen we tegen een vriendenprijsje slapen in een accommodatie.' De studenten kunnen met hulp van diverse bedrijven en middels een crowdfunding-actie deze film produceren, maar zijn nog op zoek naar vormen van sponsoring voor de dagen dat ze in Heerewaarden verblijven. 'Denk aan bijdragen van bijvoorbeeld een bakker of groenteboer', hint Loes. Wie de studenten wil helpen kan contact opnemen via info@grijsisookeenkleur.nl.

Uitzending
Na de filmperiode start de montageperiode. De film is verbonden aan de KRO-NCRV, wat betekent dat in september 2016 'Grijs is ook een kleur' meerdere malen wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Loes en haar medestudenten hopen dan ook dat alle inwoners van Maas en Waal met veel plezier naar de film gaan kijken.