Sijmen Versluijs.
Sijmen Versluijs. Foto: Geert Rolf

Er moeten betaalbare woningen komen in Winssen

Door Patrick Huisman

Deze weken besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. In onze rubriek 'passie voor politiek' spreken we met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij maar ook over persoonlijke drijfveren. Deze week een gesprek met Sijmen Versluijs, fractievoorzitter van de PvdA in Beuningen.

De PvdA heeft twee zetels in de, eenentwintig zetels tellende, Beuningse gemeenteraad. De partij zit in de oppositie. Sijmen Versluijs was al eerder raadslid en wethouder in de jaren '80. Hij is ook opgegroeid met de politiek. 'Ik volgde het allemaal al vroeg via krant en tv, en zo gauw als het kon ben ik lid geworden van de PvdA.'

'Toen ik actief werd in Beuningen waren er vooral 'naamslijsten' en weinig landelijke partijen die lokaal actief waren. Dat is toen wel veranderd, maar nu merk je dat het weer de omgekeerde richting uitgaat. Men heeft weinig met de landelijke politiek en dat slaat terug op de lokale afdelingen', aldus Versluijs.

Je ziet dat er tegenwoordig ook partijen zijn die gebaseerd zijn op het gedachtegoed van de linkse partijen, maar wel een lokale naam hebben. Is dat iets waar Versluijs weleens over nadenkt? 'Ik zou er geen moeite mee hebben om het onder een andere vlag te doen, als je maar duidelijk maakt dat je de linkse principes aanhangt', meent hij.
Op welke zaken ligt de focus in deze raadsperiode wat betreft de PvdA? 'Uiteraard zijn dat alle zorgtaken die vanuit de landelijke overheid naar de gemeente zijn toegekomen. Die uitvoering ligt toch weer wat verder af van de lokale politiek, in verband met de regionale samenwerking. Gelukkig zijn er weinig klachten en heb ik de indruk dat het redelijk goed gaat. Zeker weten doe je dat nooit, en ik hoop dan ook dat mensen zich melden als er dingen niet goed gaan. Dat mag ook bij de PvdA', zegt Versluijs.

Impasse
'Wat ik ook belangrijk vind is dat de impasse in de woningbouw in Winssen wordt doorbroken. Er wordt nu niet gebouwd en dat is een slechte zaak. Het heeft waarschijnlijk te maken met de grondprijs, maar ik zou graag zien dat de gemeente met betrokkenen om tafel gaat om een doorbraak te forceren. Er moeten gewoon betaalbare woningen komen in Winssen', benadrukt de PvdA-fractievoorzitter.
De samenwerking in de regio is ook een belangrijk item, en ziet de PvdA heel duidelijk in Maas en Waal. Versluijs: 'Het mag wat mij betreft op korte termijn best uitdraaien op een fusie met West Maas en Waal, Druten en Wijchen. We hebben niets tegen Nijmegen en moeten daar ook mee blijven samenwerken. Maar de gemeente krijgt dan een voldoende grootte, qua inwoners, en aan de andere kant kunnen we de identiteit van alle kleine kernen in het gebied wél blijven bewaken.'
Hoe krijgen we meer inwoners betrokken bij deze onderwerpen, is de laatste vraag aan Versluijs. 'Het is eigenlijk heel wonderbaarlijk dat mensen roepen 'ze doen dit en ze doen dat', maar wie zijn 'ze' dan? Dat zijn de mensen zelf. Men zou zich meer bewust moeten zijn dat dit een democratisch land is waar je mee mag doen. Zet je niet alleen af tegen alles, maar organiseer jezelf als je het anders wil', besluit Versluijs.