Genante Geldingsdrang

Lokaal bestuurder zijn is de laatste maanden doodeng geworden. Oproerkraaiers bij AZC informatieavonden, de rellen in Geldermalsen en spreekkoren die heel behulpzaam bezingen waar een piemel in moet, bij menig politicus breekt het angstzweet uit als er ineens burgers in de zaal zitten. En dat bleek ook tijdens de laatste raadsvergadering in West Maas en Waal.

Tijdens die vergadering kaartte de SP voor de zoveelste keer de gebrekkige regeling rond huishoudelijke zorg aan. Volgens de socialisten maakt de wethouder en een potje van, wat reden was een motie van afkeuring in te dienen.

Op de publieke tribune zat een flinke groep SP-supporters en mensen uit de thuiszorg. Ze hadden geen protestbord of doos overrijpe tomaten bij zich. Het meest opzienbarende was een halve boe roeper en sporadisch applaus als SP-voorvrouw Willeke van Ooijen had gesproken.

Ik hoor u denken: fijn dat ze er zijn, een teken dat politiek leeft onder de plaatselijke bevolking en goed te zien dat mensen hun schaarse vrije tijd opofferen om op te komen voor hun idealen. Maar dan kent u Thomas Steenkamp niet.

De motie kreeg onvoldoende steun en werd verworpen. Van Ooijen zei ter afsluiting van het onderwerp dat de motie niet tegen de wethouder maar tegen zijn beleid was gericht. Dat kon rekenen op wat instemmend geklap waarna Steenkamp ontplofte . Hij liet de zaal onmiddellijk ontruimen. Er uit met die onbehoorlijke oproerkraaiers!

Terecht? Officieel mag de publieke tribune inderdaad geen instemming of afkeuring laten horen tijdens een gemeenteraadsvergadering. En ja, Steenkamp had iedereen al herhaaldelijk tot stilte gemaand. Maar om voor de vorm nog even keihard in te grijpen als alles al gezegd en gedaan is?

Dit was een raadsvergadering met enkel verliezers. De SP snapt simpelweg niet dat je zo geen verandering voor elkaar bokst. De burgemeester had het ook anders kunnen doen en de mensen waar het allemaal over ging stonden aan 't eind van de rit letterlijk en figuurlijk in de kou.

Misschien een idee weer eens heel ouderwets te gaan luisteren en overleggen met elkaar.

Dhr. E. van Wijk