Dini Uitdehaag.
Dini Uitdehaag. Foto: Jos Vos

Het gaat in de politiek niet enkel om raadsvergaderingen

Door Patrick Huisman

Deze weken besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. In onze rubriek 'passie voor politiek' spreken we met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij maar ook over persoonlijke drijfveren. Deze week een gesprek met Dini Uitdehaag, fractievoorzitter van oppositiepartij Akkoord '94.

Dini Uitdehaag is fractievoorzitter van de enige oppositiepartij in Druten. Akkoord'94 heeft twee zetels in de raad en is een 'linkse partij' met veel leden uit de hoek van de PvdA en GroenLinks.

Duurzaamheid en zorg
Als burgerlid is Uitdehaag betrokken geraakt bij de Drutense politiek. In 2012 kwam ze ook daadwerkelijk in de gemeenteraad, als opvolger van Lucas Korenromp. 'Waarom ik naast het linkse gedachtegoed ook voor Akkoord'94 heb gekozen is dat we in tegenstelling tot de andere partijen ons richten op de hele gemeente en niet op een deel daarvan. Voor ons zijn thema's als duurzaamheid, zorg en de samenwerking in de regio belangrijke thema's deze jaren', aldus Uitdehaag.

Samenwerking
'Wat betreft dat laatste kan ik heel helder stellen dat onze partij gaat voor de geografisch meest logische keuze en dat is een samenvoeging met West maas en Waal, Wijchen en Beuningen. We worden als zelfstandige gemeente gewoon te kwetsbaar. En ook al denkt bijvoorbeeld West Maas en Waal er anders over, wij blijven hen de liefde verklaren.'

Oppositie
Heeft Akkoord'94 wel iets in te brengen als enige oppositiepartij? Uitdehaag is optimistisch: 'Het gaat ons niet alleen om die ene raadsvergadering in de politiek, wij vertolken ook op andere manieren de stem van de inwoners. Bijvoorbeeld als het gaat om ons initiatiefvoorstel duurzaamheid voor Druten. Dat heeft de hele coalitie in september afgeschoten, maar de reacties die ik krijg van inwoners zijn juist heel positief, en die begrijpen niet dat de andere raadsleden hiertegen waren.'

Transities
De komende twee jaar is Akkoord'94 alert op de zaken rondom de zorg die allemaal naar de gemeente gekomen zijn. '2015 was een overgangsjaar, dus nu gaan we het echt in de gaten houden. Ik maak me vooral zorgen over inwoners die in de knel komen door de eigen bijdrages', aldus de fractievoorzitter.

Vluchtelingenopvang
'De meest actuele kwestie op dit moment is toch voor Akkoord'94 de vluchtelingenopvang. Ook al speelt dat nog niet bij ons concreet, ik zou juist daarom daar nu over in gesprek willen met inwoners, maar blijkbaar zijn mijn collega's nog niet zover. Terwijl als het echt concreet wordt dan ben je dus eigenlijk al te laat. Ik krijg ook reacties van inwoners dat ze er best over zouden willen praten met elkaar', aldus Dini Uitdehaag.

Lokale politiek
Tot slot de bekende vraag waarom meer mensen zich met de lokale politiek bezig moeten houden? 'Heel veel mensen worden pas wakker als er een kwestie letterlijk om de hoek gaat spelen. Blijkbaar is de lokale politiek 'niet sexy voor mensen' en dat is erg jammer.

Ik maak me ook zorgen over de leeftijd van raadsleden, die moet omlaag. Als mensen te weinig interesse hebben in de politiek dan moeten wij onszelf als lokale overheid dat ook zelf aanrekenen.'