Seroj de Graaf.
Seroj de Graaf. Foto: Sjoerd Spendel

Door Ruben Schiks

In de rubriek 'De Maas & Waler dat was ik' portretteren we maandelijks een oud-inwoner van deze regio. Hoe vergaat hen het leven buiten Maas & Waal, welke idealen hebben zij nagestreefd en welke dromen hebben zij waargemaakt? Maar ook, wat is hun meest dierbare herinnering aan de streek? Het resultaat: bijzondere verhalen van bekende en mindere bekende mensen die de schoonheid van Maas en Waal vaak beter zien dan haar inwoners zelf.

Naam:                Seroj de Graaf
Leeftijd:                33 jaar
Geboren in:        Druten
Huidige
woonplaats:        
Amsterdam

Gefascineerd door de schoonheid van de Amsterdamse grachtengordel ontwierp hij een set manchetknopen, waarin een deel van dat wereldberoemde straatbeeld op verrassende wijze is samengebracht. 'De Amsterdamse grachten zijn als een eindeloos verhaal dat me blijft verwonderen.' Aan het woord is ontwerper Seroj de Graaf. Inmiddels woont hij ruim elf jaar in onze hoofdstad, maar zijn fascinatie voor wonen aan het water ontdekte hij in Druten.

Waterlandschap
'In mijn jeugdjaren woonde ik bij mijn ouders op de Lievendaal. Een wijk in Druten-Zuid, omgeven door brede sloten. Als kind was ik altijd op en om het water te vinden. 's Zomers in mijn rubberbootje roeiend door de sloten, en 's winters schaatsend op een dikke laag ijs. 'Ieder seizoen had zijn eigen charme, maar ook de verschillende dieren, die door het water werden aangetrokken, fascineerden me. Ik herinner me nog goed dagelijks gewekt te worden door het gekwetter van de eenden. Het wonen aan het water is heel typerend voor het Land van Maas en Waal. Dat waterlandschap geeft de streek haar unieke karakter'.

Kunstacademie
Na de havo op het Pax Christi College, vertrok hij op zijn achttiende naar de kunstacademie in Arnhem. Daar studeerde hij vier jaar later, als één van de jongste studenten, cum laude af met een collectie interieurobjecten. 'Na mijn studie presenteerde ik mijn collectie op de designbeurs van Milaan en verkocht verschillende ontwerpen via een galerie in Parijs', vertelt hij trots.

Productontwerper
Inmiddels meer dan tien jaar internationaal werkzaam als productontwerper, werkt Seroj aan eigen ontwerpen en voor een selecte groep partners. 'Zo ontwerp ik designbrillen voor het internationale label 'Ace & Tate'. Brillen van hoge kwaliteit en bovendien handgemaakt in Italië. Inmiddels worden mijn ontwerpen in Nederland, Engeland en Duitsland verkocht.'

Revolutionair is zijn ontwerp voor het schoenenmerk 'LINJA'. 'De eerste stijlvolle hoge hak die wél lekker loopt', aldus Seroj. 'Door met een orthopedisch schoenmaker uit Nederland, en de beste ambachtelijk schoenmakers uit Italië samen te werken, ben ik tot een ontwerp gekomen dat maximaal draagcomfort biedt, zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk van een klassieke pump. De schoenen, met de onzichtbare innovatie, worden nu door top schoenmakers in Italië met de hand uit het fijnste leer vervaardigd.'

City Cufflinks
Zijn 'Canal Cufflinks', zoals de manchetknopen met de grachtengordel van Amsterdam heten, zijn inmiddels een designklassieker in wording en reeds te koop bij de Bijenkorf, het Rijksmuseum en The Society Shop. 'Een hele eer', vertelt Seroj trots. 'Geïnspireerd door het succes van de 'Canal Cufflinks' heb ik dit jaar twee nieuwe sets manchetknopen ontworpen, waarin ik de essentie van London en New York City heb samengevat. Inmiddels liggen de 'New York City Cufflinks' in New York in de schappen en volgt de lancering in London spoedig.'

De Tempelhof
Op de vraag of hij een verborgen parel kent in het Land van Maas en Waal, antwoordt hij direct: 'De Tempelhof', het domein van kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid Kortekaas in Winssen. 'Hedendaagse beeldhouwkust is één van mijn grootste inspiratiebronnen. Naast mijn werk bezoek ik regelmatig kunstbeurzen en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. 'De Tempelhof' is een groots en indrukwekkend 'gesamtkunstwerk'. Een unieke wereld, die vanuit een eigen totaalvisie tot in detail is uitgewerkt. Voor mij als ontwerper bijzonder inspirerend om te bezoeken wanneer ik in Maas en Waal ben', besluit hij.