Museum Kasteel Wijchen.
Museum Kasteel Wijchen. Foto: Museum Kasteel Wijchen

Tradities te zien en te beleven in Museum Kasteel Wijchen

WIJCHEN - Museum Kasteel Wijchen staat zaterdag 6 februari bol van de activiteiten. Op maandag 1 februari stond het Omroep Gelderland programma 'Een wagen vol verhalen' in het teken van het Rijk van Nijmegen. In Museum Kasteel Wijchen kunnen bezoekers tradities en gebruiken uitproberen, proeven en horen .

Dat weekend start natuurlijk ook de carnaval. Marc Wouters en Francois van Egeren vormen samen het duo 'Alt van Huus', nooit thuis dus. Ze zijn jaarlijks te horen op het carnavalsschlagerfestival in Groesbeek. Zaterdag zingen ze op het kasteel in Wijchen.
Corry Vermeulen houdt de traditie van de inmiddels overleden pastoor Wesseling in stand. Deze pastoor kookte pindasoep voor de carnavalsvereniging in Beek. Bezoekers van de Gelredag in Wijchen kunnen deze soep zelf proeven.

Carnaval op de catwalk
De Maas en Waalse streekdracht en mode worden gepresenteerd door de werkgroep van de Historische Vereniging Tweestromenland. Zij showen tussen 10.00 en 13.00 uur historische kostuums in de raadzaal van Museum Kasteel Wijchen. Iedereen die zijn eigen carnavalskostuum wil showen, mag meelopen in deze presentatie. Deelnemers kunnen zich om 10.00 uur melden in de raadzaal. De werkgroep Maas en Waalse Streekdracht en Mode is opgericht in 1964. Vorig jaar heeft zij dit jubileum gevierd met de uitgave van een jubileumboek. De werkgroep laat kleding zien vanaf 1880 tot 1940, een enkel zeventiende eeuws kostuum en Engelse mode van rond 1850.
Bezoekers van de Gelredag krijgen ook een demonstratie te zien van de vendelzwaaiers van het St. Damianus Gilde uit Niftrik. In het kasteel zijn bovendien rondleidingen. René Arendsen doet de hele ochtend live radioverslag bij Omroep Gelderland.

Meer op tv
Niet alleen de pindasoep en het Groesbeekse muziekduo zijn in het programma te zien, maar ook andere tradities en gebruiken uit het Rijk van Nijmegen. Presentatrice Renate Schutte drinkt van het zegengeld van de Leste Mert in Druten een borrel in de wagen vol verhalen. De items worden aan- en afgekondigd door dorpsomroeper Peer Witzel uit Alphen.

De Gelredag is te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Tot 13.00 uur is er gratis toegang.