Stichting Leergeld 2stromenland biedt kinderen de mogelijkheid aan sport- en spelactiviteiten deel te nemen.
Stichting Leergeld 2stromenland biedt kinderen de mogelijkheid aan sport- en spelactiviteiten deel te nemen. Foto: Stichting Leergeld

Jan-Hein Hoftijzer over Stichting Leergeld 2stromenland:

Wij betalen de contributie,
als ouders dat niet kunnen

Door Aafke Labout

MAAS EN WAAL - 'Alle kinderen moeten de kans krijgen om te kunnen sporten of muziekles te volgen. Ook wanneer de ouders financieel niet in staat zijn dergelijke activiteiten te bekostigen.' Aan het woord is Jan-Hein Hoftijzer, voorzitter van Stichting Leergeld 2stromenland. De stichting maakt zich er hard voor om kinderen wiens ouders weinig tot geen geld te besteden hebben, te betrekken bij het sociaal maatschappelijk en verenigingsleven. Dit doet de stichting onder meer door het vergoeden van contributie, kleding en dergelijke.

Jan Hein legt uit: 'Stichting Leergeld 2stromenland wil voorkomen dat kinderen in een sociaal isolement terechtkomen, doordat hun ouders de contributie voor bijvoorbeeld de sportclub of balletlessen niet kunnen betalen. Dankzij subsidies en sponsorgelden zijn wij in staat die kinderen de mogelijkheid te bieden wel aan dergelijke activiteiten deel te nemen. Iets dat nog te weinig mensen in de regio weten', vertelt hij.

Het gaat dan met name om kosten die niet of slechts gedeeltelijk worden vergoed door andere voorzieningen, zoals de Bijzondere Bijstand. Zaken die voor vergoeding in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld de contributie van een sportclub, de kosten van muziek- of balletles, maar ook het volgen van een creatieve cursus. Ook extra schoolkosten, voor bijvoorbeeld overblijven of een excursie, een computer die voor school aangeschaft moet worden, of een fiets worden in bepaalde gevallen voor een kind betaald.
'Door hen dit te bieden voorkom je dat ze buitengesloten worden en, op latere leeftijd, wellicht aan de kantlijn komen te staan', meent Hoftijzer. 'Het afgelopen jaar hielpen we ruim 160 kinderen. Maar als we de cijfers van het CBS moeten geloven, komen in deze regio tussen 1.500 en 1.600 kinderen in aanmerking voor een vergoeding.

Vier tot en met zeventien jaar
Stichting Leergeld 2stromenland is sinds 2011 actief in de gemeenten Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen. De stichting valt onder de Vereniging Leergeld Nederland, dat 82 lokale afdelingen kent. Jaarlijks worden 75.000 kinderen in Nederland geholpen. De Maas en Waalse tak leverde de afgelopen jaren aan zo'n 450 kinderen een bijdrage. 'De eerste jaren hebben wij ons, bij gebrek aan financiƫle middelen, gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Sinds eind vorig jaar behoren ook jongeren tot en met zeventien tot de doelgroep.'

Adoptie is een optie
Om de activiteiten van Stichting Leergeld 2stromenland te kunnen financieren zijn sponsoren nodig. Zowel bedrijven als particulieren kunnen daarin iets betekenen. 'We hebben bijvoorbeeld de actie Adoptie is een Optie. Door jaarlijks een bepaald bedrag te storten 'adopteert' men een of meerdere kinderen', aldus de voorzitter. Hij benadrukt dat ook gebruikte laptops en fietsen welkom zijn. 'Deze worden door ons zorgvuldig opgeschoond en opgeknapt, zodat wij ze, indien nodig, aan kinderen kunnen uitreiken.' De stichting is nog op zoek naar ruimte voor de opslag van aangeboden fietsen. Ook vrijwilligers die de fietsen kunnen maken, en opslaan tot ze kunnen worden toegewezen aan kinderen, zijn welkom.

Gezinnen en alleenstaanden met kinderen tot 120 procent van de bijstandsnorm, die in aanmerking denken te komen voor een vergoeding van Stichting Leergeld 2stromenland, kunnen contact opnemen via tel. 06-37 17 16 06 op dinsdag en donderdag tussen 11.00 uur en 14.00 uur of per mail:info@leergeld2stromenland.nl. Meer informatie over de stichting en de mogelijkheden tot sponsoring zijn te vinden op www. leergeld2stromenland.nl.