Marion Gerssen.
Marion Gerssen. Foto: Ger Loeffen

door Elly Hagen

In de rubriek 'de Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner van deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier. Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Marion Gerssen
Leeftijd:                32 jaar
Woonplaats:        Beuningen

Vroeger was het voor Marion Gerssen ondenkbaar dat ze in de krant werd beschreven als iemand met passie voor wielrennen. Sterker nog, ze vond wielrenners maar rare mensen. Totdat ze in 2005 Jan Sanders, een fanatieke fietser uit Afferden, leerde kennen. Door hem ontdekte ze dat wielrenners leuke mensen zijn. Hij inspireerde haar om zelf ook eens op de fiets te stappen. Een goede raad, want ze was vanaf het begin succesvol binnen de wielersport. Ze werd vijfde, derde, drie keer tweede en afgelopen seizoen mocht deze 'Nederlands Kampioen Tijdrijden', voor een derde keer op rij, de kampioenstrui aantrekken.

Jeugd
'Ik ben geboren in De Meern en kom uit een gezin met twee kinderen. Ik heb een twee jaar oudere broer. Ik ging in Woerden naar de middelbare school en heb in Gouda de opleiding tot verzorgende gevolgd. In die tijd was ik zeker geen fanatiek sporter, bovendien was ik veel te dik, want ik woog meer dan honderd kilo.' Op haar negentiende boekte ze een vakantiekamp voor jongeren met overgewicht. Tijdens deze vakantie ging er een knopje om, en ook na de vakantie ging ze door met gezond eten en hardlopen. In die tijd leerde ze, via internet, Jan kennen. 'We hebben wat gechat, maar zijn elkaar ook weer even uit het oog verloren. Na een tijdje nam Jan opnieuw contact op, en toen we elkaar beter leerden kennen, voelde ik dat het goed zat.' In 2008 liet ze De Meern achter zich en verhuisde naar Maas en Waal. Totdat ze een baan had heeft ze bij haar schoonouders ingewoond. Ze vond werk als gastouder en ging ouderen ondersteunen bij het huishouden. Juist deze combinatie maakt haar werk leuk en afwisselend. Ze biedt de ouderen graag een luisterend oor en met de jongeren kan ze lekker dollen. Eén ding hebben de ouderen en jongeren gemeen, ze volgen haar fietsprestaties op de voet.

Laatbloeier
Door een knieblessure moest Marion stoppen met hardlopen. Jan opperde om de racefiets van zijn vader eens te proberen. 'Die had er zo'n oud stalen fietsje staan, het was toevallig mijn maat. Daarop ben ik gaan fietsen en het beviel me wel. Na een jaar heb ik zelf een goedkope fiets aangeschaft en ben ik een keertje een trainingswedstrijd gaan fietsen. Zo komt van het een het ander.'

Wedstrijden
De populariteit van vrouwenwielrennen neemt toe en daarmee ook de concurrentie. 'Het eerste jaar won ik met gemak, het laatste jaar was het nog maar met 20 seconden. Dat was ook een zwaar seizoen, waarin ik met tegenslag te kampen had. Ik ging voor een plaats op het podium. Als je dan toch wint, is dat geweldig.' Marion herinnert zich dat het ook anders kan uitpakken. 'Ik ben een keer op twee seconden tweede geworden. Je gaat dan met pijn in de buik naar huis en vraagt jezelf steeds af, waar heb ik het toch laten liggen.'

Maas en Waalse
Grinnikend: 'Volgens mijn broer begin ik al een echte Maas en Waalse te worden, want als ik hem spreek zegt hij altijd "praat eens normaal". Ik vind het prettig wonen in Beuningen. Er zijn voldoende winkels en ook de bioscoop en een terrasje zijn op loopafstand. En wat denk je van 's winters een ijsbaan? Daar gaan we altijd een paar keer naar toe. Om te trainen is Maas en Waal ideaal. Als ik hier de fiets pak, heb ik snel open vlakte en kan ik snelheid maken. Ik geniet dan tevens van de rust, ruimte en uiterwaarden. Het bos van Bergharen vind ik ook een mooie plek. Om te crossfietsen, maar ook om te wandelen en even tot rust te komen.' Marion heeft een druk leven en weinig tijd om veel mensen in Maas en Waal te leren kennen. Ze heeft wel een goede vriendin in Boven-Leeuwen, die ook van wielrennen houdt. Door een visuele beperking kan zij er niet alleen op uit. Het klikte meteen tussen de twee vrouwen en ze gaan samen regelmatig een eind rijden op een racetandem. Het is waarschijnlijk dat we nog vaak van Marion zullen horen, want zoals ze zelf zegt: 'Zo lang mijn lijf wil, ga ik nog door.' Aanstaande zaterdagochtend is ze, tussen elf en twaalf, te gast bij Lieke Beijer in het radioprogramma Studio Maas en Waal van RTV Totaal voor Maas en Waal.