Regelmatig bewegen is één van de stappen op weg naar een gezondere leefstijl.
Regelmatig bewegen is één van de stappen op weg naar een gezondere leefstijl. Foto: Marcel van den Bergh

Sportief initiatief moet Maas en Waal in beweging brengen

MAAS EN WAAL - In de zomer van 2015 is het idee geboren om voor een meerjarige looptijd een gezondere leefstijl in onze regio te stimuleren. Huisarts Jan van Herpen noemde als voorbeeld de Epode-aanpak, naar Frans voorbeeld 'samen overgewicht bij kinderen aanpakken'. Hij zocht hiervoor aansluiting en vond die bij Lia van Meegen (SPOM), Lex van Drongelen (Pax Christi College), Bert de Haas (Actief Maas en Waal) en Barbara de Meijer (GGD Gelderland Zuid), met wie een stuurgroep werd geformeerd.

Door hun betrokkenheid krijgt het initiatief een breed draagvlak, waarbij ook ondernemend Maas en Waal kan ondersteunen. 'We willen vooral ook waken voor samenhang', vult Huub Bosch aan, die namens de ondernemers aansluit. Door de informele organisatiestructuur is er minder dwang en meer spontaniteit.

IJkpunt
Van Herpen: 'Bij een ziekte als cholera komt het dreigend gevaar van buiten. Maar bij overgewicht is dat net zo', en hij noemt fastfoodketens als voorbeeld. 'Zitten is het nieuwe roken', noemt de Drutense huisarts als dreigend gevaar. Lex van Drongelen, rector van Pax Christi College: 'We betrekken de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeenten West Maas en Waal en Druten erbij, samen met de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs. Het feit dat er dit jaar twee grote internationale sportevenementen door de twee gemeentes komen, de Giro d'Italia en de Vierdaagse van Nijmegen, zien wij als een mooi startmoment. We nemen 29 februari 2016 als eerste ijkpunt en 29 februari 2020 als voorlopige afsluitdatum. In die tussenliggende periode willen we bereiken dat Maas en Waal gezonder gaat leven, zonder belerend op te treden. De beide sportevenementen kunnen nu net dat extra zetje geven aan het project Maas en Waal in Beweging', aldus Van Drongelen.

Initiatieven
Er kunnen zich volgens de twee allerlei initiatieven ontplooien, de stuurgroep probeert daarin een ondersteunende en faciliterende rol te spelen. Ook voor voeding komt veel aandacht, met behulp van deskundige diëtisten. De stuurgroep is razend enthousiast en hoopt dat er veel activiteiten worden opgezet. Ook het bedrijfsleven kan hierin een belangrijke, ondersteunende rol spelen en ook zichzelf een sportief doel stellen. Voor meer informatie: www.facebook.com/maasenwaalinbeweging.