Jubeljaar

Het jaar 2016 had een jubeljaar voor kunst, cultuur en sport in deze regio kunnen worden. Ik had al een column klaarstaan bomvol euforie... Over de Giro in West Maas & Waal, de 100e Vierdaagse door Druten in juli en een prachtig nieuw kunstwerk in Winssen…

Helaas, de plaatselijke bevolking wil Anima Mundi niet. Of, beter gezegd: een schreeuwende minderheid zit er niet op te wachten en dus trekt de stichting de aanvraag in. Logisch, maar wat ik niet snap is dat 900 Winssenaren bepalen wat de overige 25.000 inwoners van de gemeente Beuningen wel of niet krijgen.

Snel door naar Druten. Daar had het gemeentebestuur jarenlang een stille ambitie: de Nijmeegse Vierdaagse met de 100e editie terughalen naar Druten. Niemand gaf er een cent voor, want om Druten doorkomstplaats te maken moest de 55 kilometer hersteld worden en dat zou de organisatie nóóit doen. Zie hier: lef en doorzettingsvermogen worden beloond. Druten is straks voor één keertje weer doorkomstplek. Overigens best bijzonder dat de 55-kilometerlopers een speciaal 'visum' krijgen zodra ze de grens met Druten passeren. Sympathieke geste natuurlijk, maar het geeft te denken als je weet dat de gemeente momenteel amper wat doet om vluchtelingen op te vangen. Wie met gevaar voor eigen leven duizenden kilometers aflegt heeft pech, wie vier dagen loopt met feestmuziek, blarenposten en waterpunten krijgt onmiddellijk een visum.

West Maas en Waal heeft het beste nieuws: de Giro komt door de prachtige gemeente en daardoor ontstaan heel wat initiatieven, zoals een Wielercafé met bekende wielergasten. Ook zijn er al T-shirts en zadelhoesjes en wil Actief Maas en Waal de jeugd bij de wielerwedstrijd betrekken. Hulde!

Een laatste overdenking: West Maas en Waal is zielsgelukkig met een vreemde Italiaanse wielerwedstrijd door de straten. Maar samenwerking met een bekende buurgemeente is ondenkbaar.

Blijkbaar blieft men toch liever een verre vriend dan een goede buur.

Dhr. E. van Wijk