Sydney van den Broek.
Sydney van den Broek. Foto: D66 Beuningen

Ik had graag het debat aangegaan over Anima Mundi

Door Patrick Huisman

Deze weken besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. In 'passie voor politiek' spreken we met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij maar ook over persoonlijke drijfveren. Deze week een gesprek met Sydney van den Broek, raadslid voor D66 in Beuningen.

D66 in Beuningen zit pas sinds 2014 in de gemeenteraad, met drie zetels, en is meteen onderdeel geworden van de coalitie, met daarin de lokale partij Beuningen Nu en Morgen. D66 levert met Hans Driessen ook een wethouder aan het college.

Onderwijs
Jong geleerd is oud gedaan, is een spreekwoord dat voor Sydney van den Broek zeker opgaat. Zijn eerste baantje was bij de gemeente Beuningen, waar hij onder andere raadsstukken mocht rondbrengen, en dus werd hij nieuwsgierig.

Toen later Roel Kuppens van D66 hem benaderde om in de lokale politiek te gaan was hij meteen enthousiast. 'Ik wil me bij D66 onder andere inzetten voor het onderwijs. Ik vind de ontwikkeling van Integrale Kind Centra in Beuningen de komende jaren erg belangrijk.'

Nijmegen
D66 kijkt heel erg naar Nijmegen als het gaat om de toekomst van Beuningen, waarom is dat? 'Ik denk dat er meer mogelijkheden liggen in de regio Nijmegen dan in de regio Maas en Waal, ook als ik kijk naar de belangen van onze inwoners', aldus Van den Broek.

Speerpunten
Wat zijn voor de komende tijd belangrijke speerpunten voor D66? 'Ik denk dan aan de energievisie, maar ook aan de burgerparticipatie. In dat kader hebben we ook een nieuw initiatief dat we willen uitwerken, een 'motiemarkt'. Daarbij kunnen inwoners op een speciaal georganiseerde avond al hun ideeën presenteren. De voorstellen waar raadsleden iets mee kunnen worden dan verder ontwikkeld en uiteindelijk meegenomen naar de gemeenteraad.'

Anima Mundi
De stichting Anima Mundi heeft het voorstel voor een kunstwerk aan de dijk in Winssen teruggetrokken. Wat vindt D66 daarvan? 'We vinden dat heel jammer, want we hadden graag in de gemeenteraad het debat aangegaan met alle partijen. Ik was nogal verbaasd dat er in de commissie al een stemverklaring werd afgegeven door Roel van Beuningen van BN&M. Dat hadden we als D66 niet verwacht.

Persoonlijk moet ik wel zeggen dat ik, als voormalig inwoner van Winssen, die ook in de buurt van de dijk woonde, wel geworsteld heb met het idee van het kunstwerk. Maar uiteindelijk ben ik overtuigd geraakt door de argumenten van de voorstanders.'

Lokale politiek
Tot slot ook aan Sydney van den Broek de vraag waarom meer mensen zich in de lokale politiek moeten storten. 'Iedereen heeft zijn mening klaar over lokale zaken. Maar op het moment dat je altijd je mondje roert, maar niet achter het roer gaat staan, is dat jammer', meent hij.

Hart voor je gemeente
'Ga voor een partij aan de slag, word commissielid, raadslid of ga iets achter de schermen doen voor een partij. Laat zien dat je een hart hebt voor je gemeente. Alhoewel ik ook moet zeggen dat een gemeente in dat opzicht ook naar de burger toe moet komen, het gaat niet vanzelf, besluit Van den Broek.