Een van de ideeën uit de koker van De Oude Gierpont is het Pastoor Kurstjensplein.
Een van de ideeën uit de koker van De Oude Gierpont is het Pastoor Kurstjensplein. Foto: Tim Janssen

Wamelse carnavalsstunt 2016

WAMEL – Een traditie die inmiddels al ruim veertig jaar stand houdt, wordt door carnavalsvereniging 'De Oude Gierpont' in ere gehouden. We hebben het natuurlijk over de enige echte Wamelse carnavalsstunt. 'En ook dit jaar doen we ons best om er iets moois van te maken', vertelt Anthony van Wijk, voorzitter van de carnavalsvereniging, enthousiast.

Door Lieke Beijer

'De allereerste stunt was de bezetting van de steenoven in Wamel. Doordat er rioleringswerkzaamheden plaatsvonden in Wamel kon er geen carnavalsoptocht komen. De eerste carnavalsstunt was daarmee een feit', aldus Van Wijk. Volgens de voorzitter wil de vereniging met de ludieke stunts aandacht vestigen op sociaal maatschappelijke actualiteiten. Een ander doel van de stunts is om de carnavalsvereniging op een leuke en positieve manier in de kijker te spelen. 'Maar we willen vooral mensen bewust maken van bepaalde maatschappelijke problemen, iets in gang brengen', zegt de voorzitter.

Verbondenheid
Aan welke actualiteit of maatschappelijk probleem de stunt dit jaar is gelinkt, is nog even afwachten. 'We moeten nog een stunt bedenken. Een hoge werkdruk zorgt voor een betere prestatie', lacht de voorzitter. Het thema 'verbondenheid' is in ieder geval een kansmaker, volgens de voorzitter. Wat we in ieder geval kunnen verwachten is dat er veel belangstelling zal zijn.

De prins speelt traditiegetrouw de hoofdrol, maar weet pas op het allerlaatste moment wat er eigenlijk gaat gebeuren. 'Hij wordt maximaal tien uur van tevoren geïnformeerd. En maar heel weinig mensen van de vereniging weten van de stunt af, dus het zal voor iedereen een verrassing zijn!'

Resultaten
In het verleden hebben de stunts van De Oude Gierpont er onder meer, mede, voor gezorgd dat de kinderboerderij eindelijk werd geopend. Een ander resultaat van de stunts is de benaming van het plein tussen het Vrijetijdscentrum en zorgcentrum Nieuw Hollenhof. Als eerbetoon aan de inmiddels overleden Wamelse pastoor Pierre Kurstjens vroeg de carnavalsvereniging om het plein naar hem te vernoemen.

De carnavalsstunt 2016 vindt plaats op zaterdag 6 februari.