Willie Cornelissen.
Willie Cornelissen. Foto: Loes Tönissen

Leefbaarheid is een belangrijk speerpunt voor Welzijn Druten

Door Patrick Huisman

Deze weken besteden we aandacht aan de politieke partijen in West Maas en Waal, Druten en Beuningen. In onze rubriek 'passie voor politiek' spreken we met raadsleden over hun werk in de gemeenteraad, de koers van hun partij, maar ook over persoonlijke drijfveren. Deze week een gesprek met Willie Cornelissen, fractievoorzitter van Welzijn Druten.

Willie Cornelissen is fractievoorzitter van de twee leden tellende fractie van Welzijn Druten. Het is één van de drie coalitiepartijen en levert met Jac van Dongen ook een wethouder in de zeventienkoppige gemeenteraad.

Invloed lokale politiek
'In 2002, toen Sjaak Koppers een nieuwe partij (Welzijn Druten) ging oprichten, kwam hij via via bij mij terecht', vertelt Willie Cornelissen. Maar waarom wil iemand zich met de lokale politieke bemoeien?

'Ik woonde destijds in Druten-Zuid, werkte daar op de basisschool, en dan merk je toch wel dat er wat problemen spelen waar je eigenlijk weinig aan kon doen. De politiek heeft die invloed wel en daarom ben ik in de lokale politiek terechtgekomen.'

Veel lokale partijen
Er zijn veel lokale partijen in Druten, waarin onderscheidt Welzijn Druten zich van de anderen, bijvoorbeeld de Dorpslijst Druten? Cornelissen ziet geen grote verschillen, maar 'Wij richten ons meer op Druten-Zuid en Druten-West, en de Dorplijst meer op oud-Druten, maar we zijn er natuurlijk allemaal voor iedereen.'

Zou je dan niet beter kunnen fuseren? 'Dat zou in de toekomst misschien best eens kunnen, maar zover zijn we nu nog niet', aldus Cornelissen.

Leefbaarheid
'Onze wethouder is erg druk met de zorgtaken en daar staat ook onze partij een beetje voor, we vinden de leefbaarheid een belangrijk speerpunt voor Welzijn Druten', zo vindt de fractievoorzitter.

Fusie
Zoals bekend vinden alle partijen in Druten dat er een fusie moet komen van de gemeenten in Maas en Waal. Wat is voor Welzijn Druten daar een belangrijke overweging bij? Willie Cornelissen: 'We zijn anders bang dat we onderdeel worden van Nijmegen en volledig ondersneeuwen. Daarbij is het geografisch een logische keuze. We vinden het een gemiste kans en niet slim dat Beuningen en West Maas en Waal daar op dit moment niet voor openstaan, maar we gaan nu wel concreet het gesprek aan met Wijchen.' Dat een fusie nadelig kan zijn voor het voortbestaan van de eigen partij vindt Cornelissen minder belangrijk.

Realiseren
Wat wil Welzijn Druten de komende twee jaar nog realiseren? Willie Cornelissen heeft wel een paar wensen. 'De zorgtaken verder optimaliseren, dat is al in gang gezet, maar kan nog beter. Ook willen we nog voor het einde van deze raadsperiode de Hogestraat opknappen. Ook het wegenonderhoud kan beter.'

Persoonlijke invloed
Tot slot, waarom zouden mensen zich meer met de politiek bezig moeten houden? 'Omdat het van invloed is op ieders leven. Vaak als je op een feestje zit hoor je mensen klagen over de gemeente. Het is nooit goed wat we doen. Ik zou zeggen onderneem dan ook stappen om iets aan die ontevredenheid te doen. Mensen zijn vaak te afwachtend', zo besluit Cornelissen.