Leerlingen van het Pax Christi College en Italiaanse leerlingen afgelopen november in Amsterdam.
Leerlingen van het Pax Christi College en Italiaanse leerlingen afgelopen november in Amsterdam. Foto: Pax Christi College

Uitwisseling vergroot wereld van scholieren

DRUTEN – Voor de docenten van het Pax Christi College is het een traditie, maar voor de leerlingen die op reis gaan een unieke ervaring: de uitwisseling met het buitenland. Van 18 tot en met 22 januari mogen vierentwintig vierde klas leerlingen van VMBO basis en kader met vier docenten naar Valmadrera, Italië.

De leerlingen kregen in november de Italiaanse leerlingen al op bezoek. 'We hebben toen hele leuke dagen gehad', vertellen Evie Krist en Nina Schoenmakers, die volgende week naar Italië vertrekken. De dames hadden beiden een jongen op bezoek. Het hoogtepunt was de trip naar Amsterdam. 'Maar ook dat de Italiaan voor ons gezin pasta met zalm heeft gekookt', lacht Nina.

Spannend
De dames zien uit naar de dagen in Italië, al vinden ze het wel spannend. Ze kennen de leerlingen wel, maar de ouders niet. Daarnaast vindt Nina het vliegen ook wel eng. 'Ik vind het ook spannend vanwege de taalbarrière', vertelt Evie.

Vergroten wereld
De uitwisseling heeft onder andere als doel dat leerlingen de Engelse taal beter gaan beheersen. 'Maar wat de uitwisseling ook zo bijzonder maakt, is dat de leerlingen in contact komen met andere culturen en andere gewoontes, en meer leren over zichzelf. Ze zijn soms voor het eerst ver van huis', vertelt Tineke Oosterbroek, één van de coördinatoren van het internationaliseringproject.
Tineke en haar collega's zijn dan ook erg blij dat de directie meewerkt met het realiseren van het project. Maar ze zijn niet alleen blij met de directie. 'Onze collega's zijn ook altijd bereid om mee te helpen.'
Programma
In Italië zijn er dagelijks allerlei activiteiten om elkaar, en elkaars cultuur, beter te leren kennen. In de avond keren de leerlingen terug naar hun Italiaanse gastgezinnen, om op die manier de huis-, tuin-, en keukencultuur te ervaren.
Dinsdag vormen ze samen met de Italiaanse leerlingen een internationale klas en volgen de lessen in het Engels. Op donderdag staan er bedrijfsbezoeken gepland en is er een afscheidsavond.

Maar het hoogtepunt van de reis is voor de meiden toch wel de excursie naar Milaan op woensdag. 'Ik hoop dat ik na deze uitwisseling de Engelse taal beter beheers', sluit Evie af. Nina vult aan: 'We hebben nieuwe vrienden gemaakt en ik hoop dat het contact blijft.'