Henk Janssen.
Henk Janssen. Foto: Ger Loeffen

Door Addy de Meij

In de rubriek 'De Maas & Waler dat ben ik' maken we wekelijks kennis met een inwoner uit deze regio. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom wonen ze hier? Maar ook, wat zouden ze graag toevoegen aan de regio? En aan welke plek hebben zij bijzondere herinneringen? Het resultaat, bijzondere portretten van gewone mensen met een eigen verhaal.

Naam:                Henk Janssen
Leeftijd:                69 jaar
Woonplaats:        Ewijk

Henk Janssen is Maas en Waler in hart en nieren. Geboren in Afferden was hij de vijfde in een gezin van uiteindelijk acht kinderen, die nog steeds allemaal in Maas en Waal wonen. Vader was in Afferden filiaalhouder van de Boerenbond. Henk ontving zijn scholing op de MULO in Druten. Na het behalen van zijn diploma kreeg hij van het belastingkantoor in Tiel een uitnodiging om er te komen werken. 'Zo ging dat toen', zegt Henk. 'Tiel was best een eind uit de buurt. Met de bromfiets van Afferden naar Wamel en daar met de pont over. Als het vroor lag de Wamelse veerdienst eruit, dan ging de oversteek via Ochten.'

Uitgaansleven
'Vanuit Afferden gingen we naar Nijmegen om bijvoorbeeld kleding te kopen. Het uitgaansleven, vooral kermissen, speelde zich nooit af in de richting van Nijmegen maar in Wamel, Dreumel, Horssen en Beneden-Leeuwen. En stijldansen gebeurde in zaal Kruisbergen in Beneden-Leeuwen. Geen idee eigenlijk of die nog bestaat', mijmert Henk.

Na zijn werk op het belastingkantoor in Tiel, volgde een baan bij de belastingdienst in Nijmegen. Henk was er niet rouwig om: de kortere afstand op de fiets was juist voldoende om het hoofd schoon te maken. 'Na mijn huwelijk met Annie (Voet, red.) woonden we eerst in Wijchen, waar we twee kinderen kregen. Na zes jaar verhuisden we naar Ewijk. Kennissen van ons kwamen naast ons wonen, en dat duurt zo al meer dan 40 jaar. We gaan regelmatig samen dansen in Overasselt, Heteren en Winssen.'

Vrijwilligerswerk
Henk bracht het bij de belastingdienst tot vakgroepcoƶrdinator administratieve processen, voor hij met vervroegd pensioen mocht. Naast zijn werk zat hij tot over zijn oren in het vrijwilligerswerk. 'Ik zat in de cliƫntenraad van de WMO en van Waelwick, ik heb gewerkt bij de telefonische hulpdienst voor eenzame mensen. Momenteel ben ik actief als vrijwillig ouderenadviseur namens de KBO, en voor de Zonnebloem afdeling Ewijk ben ik penningmeester. Ook ben ik secretaris van de post-actieven van de Belastingdienst en daarnaast help ik zo'n 100 ouderen met de jaarlijkse belastingaangifte'. Hij maakt zich zorgen over de plannen van de overheid om de belastingaangifte volledig te digitaliseren, want veel 80-plussers beschikken niet over een computer en de bijbehorende vaardigheden. 'Er wordt zo een hele generatie aan de kant geschoven', vindt Henk.

Surprise
Het is niet alleen maar hard werken voor de Ewijkenaar, hij ruimt ook tijd in voor de racefiets, het Pieterpad en Nordic Walking op de dijk. Ook zijn kleinkinderen vragen de nodige aandacht. Maar de belangrijkste hobby is nog niet genoemd. Henk zingt al bijna zijn hele leven in een koor: vroeger in het kerkkoor, nu in het amusementskoor 'Surprise' en in het gelegenheidskoor 'Splinter'. Deze weken staat in huize Janssen alles in het teken van de naderende uitvoering van 'Surprise', dat op 9 en 10 april het 25-jarige jubileum viert in D'n Bogerd in Druten: 'Het is niet zomaar een concert, maar een musical die zich afspeelt in de zeventiende eeuw. Daarbij komen ook andere aspecten om de hoek kijken dan zingen. Er wordt geacteerd, dus teksten uit het hoofd leren, en ja, ook danspasjes. We gaan in beweging. Er wordt nu veel meer van ons gevraagd', grinnikt Henk, 'kijk maar naar mijn haar, ik speel de rol van een arme sloeber en die ging echt niet naar de kapper.'
Een uitdaging dus, ook voor het thuisfront. Want echtgenote Annie is druk bezig geweest om een kostuum te maken voor haar man, dat recht doet aan zijn rol in de musical. En het moet gezegd, dat ziet er fantastisch uit, Annie is haar vak van coupeuse nog niet verleerd.

Gemoedelijkheid
Zo zijn de dagen van Henk en Annie goed gevuld, verknocht aan het land van Maas en Waal en een heleboel meer. Gevraagd naar een karakteristiek van de streek valt het woord 'gemoedelijkheid', door Henk nader gespecificeerd als: niet moeilijker doen dan nodig is. Die uitspraak lijkt ook op hem zelf van toepassing, een praktische leidraad voor de manier waarop hij in het leven staat.