Afbeelding
Foto: iStock Photo

Langer thuis wonen

Met electronica, techniek en wat aanloop kom je een heel eind.

Door Piet Zeeuwen.

Ouderen, laten we gemakshalve 65+ aanhouden, willen bijna allemaal graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Je eigen vertrouwde en veilige omgeving is favoriet. Liever langer thuis dan naar een bejaarden- of verzorgingstehuis. Van overheidswege wordt het langer thuis wonen ook gestimuleerd. Al was het alleen maar omdat door de vergrijzing in Nederland de zorgkosten voor ouderen onbetaalbaar dreigden te worden.

In de zgn. participatiemaatschappij moet met hulp van familie, buren, vrienden veel mogelijk zijn, wordt geredeneerd. Met daarbij technologische hulpmiddelen waardoor de woning steeds "slimmer" wordt. Maar het brengt natuurlijk ook risico's met zich mee; de afgelopen jaren was er bij ouderen b.v. soms sprake van ondervoeding, uitdroging, valincidenten en eenzaamheid.

In een eerdere rubriek op onze kluspagina schreven we al over zgn. domotica. Domotica is vooral consumentenelektronica, die op efficiënte wijze bijdraagt aan het plezier, de waarde en duurzaamheid van het wonen. Wat voorbeelden van domotica zijn: het aan/uit schakelen en/of dimmen van de verlichting, het regelen van de temperatuur (koelen en/of verwarmen) het regelen van ventilatie/warmterecuperatie. En audio in meerdere ruimtes met eventueel de mogelijkheid om meerdere bronnen op hetzelfde ogenblik te beluisteren in verschillende ruimtes. Toegangscontrole, aanwezigheidssimulatie. Het op afstand bedienen via telefoon en computer. Enz. enz. "Alles is mogelijk" zei een techneut me vorig jaar op een domoticabeurs in Arnhem. "Kost natuurlijk wel wat, maar altijd nog goedkoper dan de kosten van opname in een verzorgingstehuis.."

Ook (kleine) aanpassingen in de woning kunnen bijdragen aan langer zelfstandig wonen. Aanpassingen van het toilet ( hogere toiletpot, lichtspoor naar het toilet) de keuken, badkamer (geen gladde vloer, hulpjes bij instappen bad, houvast in de douche) en een slaapkamer op de begane grond. Zulke aanpassingen zijn ook handig voor als je nog geen 65+ bent. Ouderenwerkers adviseren dan ook vaak: "Wacht er niet mee tot je (te) hulpbehoevend bent!"

Veel zaken in Maas en Waal kunnen je adviseren en zaken voor je offreren. Succes als U nog een hele poos verder wilt in uw eigen vertrouwde omgeving….. en alle domotica en technische aanpassingen helpen daarbij. Behalve natuurlijk tegen eenzaamheid. Dan helpt gewoon wat aanloop het allerbest!