Bianca Middelburg en Martha Neven.
Bianca Middelburg en Martha Neven. Foto: Wim Arts

Dé Maas&Waler van 2015

BENEDEN-LEEUWEN - Het ondernemersduo Bianca Middelburg en Martha Neven is uitgeroepen tot Maas&Waler 2015. Begin december maakten we in deze krant de vijf genomineerden bekend voor de verkiezing van Maas&Waler 2015. Alle genomineerden waren het afgelopen jaar in het nieuws, omdat ze een bijdrage aan de leefbaarheid in Maas en Waal leverden. Ze zetten zich in voor een lokale doelgroep, een dorp of Maas en Waal in het algemeen. De redactie van de Maas&Waler was blij verrast met de maar liefst 569 uitgebrachte stemmen en bedankt alle lezers voor het uitbrengen van hun stem.

Er werd veel lof uitgesproken over de genomineerden, Roland van der Heijden, Harry van Deelen, Jacobijn Olthoff, Will Penninx en het duo Bianca Middelburg/Martha Neven. Dat er massaal werd gestemd is een bevestiging dat het werk van de genomineerden wordt gewaardeerd. Ze verdienen dan ook allemaal een podium.

Uiteindelijk kwam er uit de vele stemmen een winnaar uit de bus, het ondernemersduo Bianca Middelburg en Martha Neven. Afgelopen maandag gingen we met een grote taart en onderscheiding - een mooie medaille gemaakt door tingieterij 't Oude Ambacht in Alphen - op pad om de winnaars persoonlijk te feliciteren.

Lovende woorden
Bianca Middelburg en Martha Neven bieden sinds juni 2015 zestien ouderen met geheugenproblemen een veilige woonomgeving. Het ondernemersduo streeft ernaar om van de Herbergier een echt thuis te maken voor hun gasten. Dat ze hierin al goed slagen, bevestigen de vele stemmen.
Een greep uit de reacties: 'Respect voor de onvoorwaardelijke inzet van Martha en Bianca om de Herbergier tot een fijne plek te maken voor hun bijzondere gasten'; 'Alles, ja echt alles staat in het teken van de bewoners. Aandacht, begrip, maar vooral veel liefde voor deze kwetsbaren mensen, gaat van hun uit'; 'Twee dames die hart voor hun zaak hebben en een zeer oprechte en sociale bijdrage aan de regio geven'; 'Een voorbeeld voor de toekomst' en 'Zo kan het ook en zou het overal horen te zijn'.

Op deze maandagochtend zit het merendeel van de gasten aan de koffie in de woonkeuken van de Herbergier. Als ze horen dat hun Martha en Bianca de winnaars zijn van de titel 'Maas&Waler 2015', merkt een gast op dat ze het dik verdienen. Anderen zetten een spontaan 'lang zullen ze leven in'.
Blij en vereerd
Martha en Bianca zijn vereerd en zichtbaar blij met hun onderscheiding. Het duo vertelt met veel passie over hun nieuwe leven en dat van hun gasten in de Herbergier. 'Het ziek zijn kunnen we niet beter maken, maar we kunnen wel een prettige leefsituatie scheppen', vertellen ze.

Het duo weet zich omringd door een groep medewerkers, die zich in korte tijd tot een divers, leuk en lief team heeft gevormd. Ze voelen zich omarmd door familieleden en een betrokken dorpsgemeenschap. Het is mede daardoor mogelijk om gasten activiteiten te bieden, die passen bij hun individuele interesses, zoals zwemmen, muziek, tekenen of een bezoek aan de kapper en schoonheidssalon. Met deze stevige basis zien Bianca en Martha dan ook vol vertrouwen een nieuw jaar tegemoet.