De H.H. Ewaldenkerk in Druten.
De H.H. Ewaldenkerk in Druten. Foto: Hein van Houten

Met een blik op de klok aftellen tot het nieuwe jaar

Door Maartje Radsma

MAAS EN WAAL – Op oudejaarsavond staat iedereen rond middernacht in de startblokken om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. De klok of het horloge worden nauwlettend in de gaten gehouden. Om twaalf uur precies vliegt iedereen elkaar in de armen, wordt de champagne ontkurkt, barst het vuurwerk los en klinken de kerkklokken, ook over Maas en Waal.

De kerken laten de klokken luiden om het nieuwe jaar te verwelkomen. Oudejaarsavond, ook wel Silvesteravond genoemd, is de vooravond van de oorspronkelijk christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden volgens de christelijke kalender.

Tien minuten lang
Pastoor Massaer van de Sint Christoffelparochie legt uit: 'Op oudejaarsnacht slaat de klok om 00.00 uur twaalf keer, zoals dat normaal ook gebeurt. Rond één á twee minuten over twaalf luiden de kerkklokken nogmaals, maar dan tien minuten lang, om het nieuwe jaar te verwelkomen.'

'In Beuningen luiden de klokken een kwartier', vertelt pastoor Harry van Dooren van de Parochie H. Johannes XXIII. 'In Druten zullen de klokken meer dan vijf minuten luiden', aldus pastoor Jos Hermans van de Parochie H. Franciscus en H. Clara.

Wie luidt de klok?
In de meeste kerken gebeurt het luiden van de klokken automatisch, via een computersysteem. 'De vaste tijden, zoals op de zaterdag en zondag, zijn daarin geprogrammeerd. De wisselende tijden, in geval van een huwelijk of een uitvaart, kunnen daar tot een week vooraf in geprogrammeerd worden', licht pastoor Harry van Dooren toe.

De kerken in Alphen, Altforst, Boven-Leeuwen en Wamel werken overigens nog niet met het computersysteem. Daar moet de koster handmatig de klok luiden. Al hoeven zij daarvoor slechts één knop in te drukken en niet aan de touwen te hangen.

Voorafgaand aan de jaarwisseling heeft de pastoor overleg over het luiden van de klokken. 'We stemmen dat altijd met alle kerken in de dorpen af', vertellen de pastoors. Pastoor Massaer vult aan: 'Omdat het luiden van de klokken in bepaalde kerken via de koster gebeurt, kan het zijn dat in sommige dorpen de klok tijdens de jaarwisseling niet klinkt.'

'Maar vaak wordt het geluid van de kerkklokken overstemd door het vele vuurwerk', sluit pastoor Harry van Dooren af.